Renovirate stan? Predstavljamo Vam trendi boje za zidove

Bilo da planirate manju ili veću adaptaciju svog životnog prostora, boje za krečenje su veoma bitne i svakako moraju doći na red.

Danas se odustalo od uobičajenog trenda uklapanja zidova sa ostatkom elemenata u ambijentu. Dozvoljeno je sve – od boje za zidove koja je u kontrastu sa bojom nameštaja, na primer, do potpuno tamnih nijansi.

To, ipak, ne znači da treba preterati i ušareniti prostor, savetuju dekorateri. Evo koja su to pravila kojih se treba pridržavati, kao i tonova koji će biti aktuelni i naredne sezone.

50 i više nijansi sive boje za zidove

Možda će Vas iznenaditi, ali sve nijanse sive boje za zidove trenutno su glavni hit kako na svetskom, tako i našem tržištu.

Razlog što je siva postala kraljica boja svakako se nalazi i u tome što je ona lako uklopiva sa svim ostalim elementima ambijenta, od stolarije do nameštaja, te zato što se manje prlja i odgovara baš svakoj prostoriji.

Ove praktične uzroke popularnosti sive boje za zidove zamenila je i estetika, te su sada veoma popularne kombinacije tamne sive sa žutim akcentima u enterijeru, kao i slaganje jednog zida u ovoj boji sa ostalim belim zidovima.

Naravno, dekorateri pre svega savetuju da se tamnija nijansa sive boje za zidove nađe u sklopu prostora u kombinaciji sa belim nameštajem ili njegovom izuzetno svetlom bojom drveta, kako ne bi bila „teška“ za oči.

Ipak, ukoliko je prostorija dovoljno osvetljena, možete se poigrati i tamnom sivom bojom za zidove sa tamnim nameštajem, te dodati bele ili žute detalje za osveženje.

Skandinavske boje za zidove

Skandinavski stil nije bez razloga osvojio čitavu Evropu. Manjak detalja i svedenost na belu i ledenu plavu boju, koje pre svega deluju veoma čisto i rasterećujuće, ono je što će se neminovno svideti i najvećim „probiračima“.

Dekorateri savetuju da ovaj stil najpre postignete uz pomoć hladne bele boje za zidove, kojoj ćete dodati jedan zid – najčešće ona najviše osvetljen – u ledenoj plavoj boji.

Iako se uz ove boje za zidove savetuje nameštaj u beloj boji, onaj od trske ili svetlog drveta, zapravo će čak i crna biti lako uklopiva u čitav enterijer, smatraju dekorateri.

Ako Vam se prostor učini previše „uniformisanim“, razbijte ga detaljima u bojama sunca – žutoj, crvenoj ili narandžastoj.

Večiti kontrast uz jarke akcente

Večiti kontrast crne i bele boje za zidove sada je dobio mnogobrojne nove vidove, te se njegova neprolaznost može sprovesti i na mnogo modernije načine.

Tako možete farbati zidove uz pomoć bele boje za zidove, a crnu dodati samo kao gornju borduru pri ivici zida i plafona. Uz ovo se savršeno uklapa i jedan zid u crno-belim tapetama, bez obzira birate li pruge, cveće ili apstraktan dezen.

Čitavoj konstrukciji može se dodati i tamnija ili svetlija nijansa crvene boje za zidove, bilo kao šara od farbe ili na tapeti, što takođe predstavlja novinu u ovom večitom kontrastu.

Za kraj, treba da znate i da uz pomoć ledeno bele boje za zidove možete vizuelno značajno uvećati prostor, te se rešite za ovu kombinaciju pre svih ostalih ukoliko Vas muče manje dimenzije.