Ometači signala kao spas od špijuniranja

Savremene tehnologije su zastupljene u svim sferama života. Ukoliko se pametno koriste brojni uređaji, koji su na raspolaganju, onda je lako uočiti njihove prednosti.

Međutim, na tržištu su dostupni i uređaji, koji nemaju tako pozitivnu namenu.

Oprema za špijuniranje

U određenim situacijama ljudi pribegavaju različitim sredstvima da dođu do željenih informacija. A neki od njih se ne libe ni toga da koriste opremu za  špijuniranje i prisluškivanje svojih bračnih partnera, dece i partnera u poslu, jer se nadaju da će tako dobiti informacije do kojih ne mogu da dođu razgovorom ili na neki drugi pristojniji način.

U većini slučajeva se oprema za špijuniranje koristi u poslovne svrhe, mada nažalost ima i pojedinaca koji pribegavaju tome i u privatnom životu.

Različiti su uređaji koji se tom prilikom koriste, pa osim standardnih prisluškivača, odnosno prisluškivača fiksnog ili mobilnog telefona, ima i digitalnih snimača razgovora, kao i špijunskih kamera različite vrste, zatim uređaja koji se koriste za prisluškivanje laptopova i kompjutera.

Neretko osoba u čijem stanu, kući ili kancelariji je ugrađena špijunska oprema nije ni svesna opasnosti.

Šta su ometači signala?

Specijalni uređaji koji se u većini slučajeva primenjuju na onim lokacijama, na kojima ne bi trebalo da se koriste mobilni telefoni su takozvani ometači signala.

Naravno da oni imaju i nešto drugačiju upotrebu, pa ih često direktori preduzeća ili lica koja su na visokim pozicijama zaposlena koriste kako bi sprečili da poslovne tajne budu otkrivene.

Kako funkcionišu ometači signala?

Osim takozvanih kućnih modela ovog uređaja, postoje i profesionalni ometači signala.

U principu, svi oni rade na gotovo isti način, a poznato je da su u pitanju uređaji koji se lako mogu skriti.

Mahom se koriste uređaji za ometanje signala mobilnih telefona, a većina ih radi na punjive baterije. Od uređaja do uređaja zavisi da li je preporučljivo da ometači signala budu korišćeni preko punjača, mada brojni proizvođači preporučuju da se uvek koriste sa baterijom.

Upotreba ovih uređaja je izuzetno jednostavna u većini slučajeva. Uglavnom postoji samo jedan taster, koji se koristi i za uključivanje i za isključivanje.

Potrebno je pravilno odabrati ometač, a kako bi celokupan prostor bio pokriven. Sve to zavisi od zahteva vlasnika tog prostora, ali i od njegovih potreba.

Najčešće se koriste ometači signala mobilnog telefona za sobu, odnosno za manji prostor, a jačina uređaja se bira u zavisnosti od kvadrature primarno.

Gotovo svaki takav uređaj poseduje i antenu ili više njih, te zahvaljujući specijalnoj tehnologiji uspeva da spreči funkcionisanje signala mobilne telefonije, mada se u ponudi mogu naći i ometači signala fiksne telefonije.

Ukoliko su u pitanju ručni ometači, obično je preporuka da njihovo korišćenje vremenski bude ograničeno. A u tom slučaju se najčešće ometači signala koriste samo u toku određenog poslovnog sastanka ili razgovora, koji ne bi trebalo da bude otkriven pomoću špijunskih uređaja.

U zavisnosti od toga koliki je prostor u pitanju se i bira koji će uređaj biti korišćen. Obično proizvođači preporučuju korišćenje ručnih ometača ako je u pitanju kancelarija ili neki drugi manji prostor, dok se profesionalni ometači signala koriste na primer u pozorištima ili u bolnicama, odnosno u okviru institucija u kojima ne bi trebalo da budu korišćeni mobilni telefoni.

Dakle, izbor isključivo zavisi i od želje klijenta i od toga šta bi trebalo da postigne korišćenjem ovih uređaja.