Započnite unosan i kreativan posao

Štamparija kao ideja za biznis

Ukoliko želite da pokrenete privatan biznis, otvaranje štamparije je odlična ideja. Prvo, nije vam potrebno mnogo novca za ulaganje.

Za početak možete kupiti polovne mašine, nekoliko vrsta štampača i uređaja za kopiranje. Izbor lokacije za štampariju je od velike važnosti. Ukoliko počinjete sa malom štamparijom najbolje je da bude pozicionirana u blizini škola ili fakulteta, jer su upravo đaci i studenti najveći potrošači kopiranog i štampanog materijala. Pogodno mesto za štampariju je u blizini poslovnog centra. Međutim, kako bi vam firme bile stalni klijenti potrebno je proširiti asortiman usluga koje će zadovolijti njihove potrebe. U tom smislu treba pratiti trendove, jer kako napreduje tehnologija, napreduju i tehnike štampe. Danas postoji više štamparskih tehnika, koje se primenjuju u zavisnosti od toga šta se štampa i na čemu se štampa. Kada su u pitanju stamparije Beograd ih ima dosta, ali uz dobru lokaciju i kvalitetan rad, verujemo da možete uspeti.

Štamparije  mogu omogućiti kvalitetnu promociju

Jedan od važnijih činilaca uspešnog biznisa jeste marketing. Danas se u štamparijama mogu dizajnirati i izraditi sve vrste promotivnog materijala. U tom smislu otvaranje štamparije može biti pokretanje kreativnog biznisa. Potrebno je da umete da prepoznate koji je najbolji način na koji se neki proizvod ili firma može reklamirati i smislite dobre ideje za njihovo plasiranje. Štamparije su postale jedan od glavnih delova marketinga, stoga ukoliko ste kreativna osoba, otvaranje štamparije može biti pravi posao za vas.

Tehnike štampe

Ukoliko želite da vaši proizvodi budu kvalitetno odrađeni, potrebno je znati koje tehnike koristiti za različite namene. Najčešće korišćene tehnike štampe su digitalna, ofset, sito i tampon štampa. Digitalna štampa se upotrebljava za štampu proizvoda malih dimenzija malog tiraža. Ofset štampa se koristi za štampanje reklamnog materijala malih dimenzija kao što su katalozi, flajeri, vizit karte, brošure, prospekti i sve što se štampa u velikom tiražu.  Sito štampa koristi se najčešće za štampanje različitih motiva na tekstilu, kao što su majice, dukserice, torbe, peškiri. Za štampanje na malim predmetima, koji mogu biti i nepravilnog oblika koristi se tampon štampa. Najveću primenu ima pri oslikavanju reklamnog materijala, kao što su privesci, upaljači, olovke.

Veoma popularna tehnika digitalnog štampanja na velikim formatima je plotovanje. Ovom tehnikom se mogu izraditi samolepive tapete za zidove po želji mušterija, zatim brendiranje izloga, reklame za bilborde, roll-up banere za reklamiranje firmi na sajmovima, kao i nelepnice za automobile, kombi vozila, kamione.  Pogodnosti ove tehnike su što su dimenzije neograničene, a metrijal za plotovanje bira se u zavisnosti od toga da li se radi o reklamama koje su izložene na otvorenom i podložne spoljašnjim uticajima ili se radi o reklamama ili dekoracijama u enterijeru.

Štamparije koje prate trendove svakako moraju posedovati 3D štampač, kao najnoviju reč tehnologije. 3D štampa omogućuje štampanje trodimenzionalnih objekata od različitih materijala koji se nanosi u više slojeva. Tako se mogu napraviti makete, prototipi različitih proizvoda ili sami proizvodi ukoliko postoji odgovarajući materijal. Nekada su ovi štampači zbog visoke cene materijala i opreme bili dostupni samo najbogatijim firmama, dok je danas usled napretka tehnologije ovaj vid štampe dostupan praktično svima.

Može vam se isprva učiniti da je u štampariji posao monotono uravljanje mašinama, ali je zapravo posao koji zahteva maštu, preduzetnički duh, osećaj za dobar marketing kao i kreativnost za razvijanje novih ideja.