Kako se bebi uvode čvrsti obroci?

Mnogi pedijatri preporučuju da se bebi već sa navršenih 4. meseca krene sa postepenim uvođenjem čvrstih obroka. Tokom perioda navikavanja treba prevazići probleme sa varenjem, ukusima koji se detetu neće dopasti i novim načinom ishrane koji će polako potiskivati dojenje ili adaprtiranu ishranu.

Kada početi sa čvrstim obrocima?

Lekar će sugerisati da je vreme za uvođenje čvrste hrane ako beba dobija na kilaži, pije adaptiranu formulu maksimalnog iznosa za taj mesec, imitira žvakanje, pokazuje interesovanje za jelo i daje znak da bi još jela uprkos podoju ili formuli.

Sa prvim obrocima ne treba započeti sve dok to lekar ne preporuči jer on daje savet na osnovu napredovanja bebe i njenog zdravstvenog stanja pa je važno pitati prvo njega i tek onda započeti sa uvođenjem čvrstih obroka.

Redosled uvođenja namernica

Prvo se uvode žitarice za bebe pa tek onda meso, povrće, voće, žumance i ostale namernice. Svaka namernica se uvodi samostalno, minimum 2 dana i u manjim količinama radi praćenja alergijskih reakcija, pa se tek onda prelazi na davanje veće količine i novih ukusa.

Dobro bi bilo da beba ima svoj tanjir, pribor i mesto gde jede jer se dobre navike stiču jako rano jer  će se tako naučiti da se obroci jedu za stolom i kako se pravilno ponaša tokom jela.

Žitarice za bebe – osnov zdrave ishrane

Žitarice za bebe se prve uvode i ostaju trajno u jelovniku deteta kao izvor vitamina, minerala, hranljiv obrok koji je i lak za varenje.

Prvo se uvodi pirinač, a potom i palenta (kukuruzno brašno). Obroci se pripremaju sa vodom i bez ikakvih dodataka. Za bebe je najbolji izbor da koriste instant žitne kaše jer su napravljene od pažljivo biranih sastojaka, sastavljene po specijalnoj recepturi i obogaćene vitaminima i mineralima pa su mnogo hranljivije nego domaće pripremljene žitarice za bebe. I one se uvode postepeno, a kasnije postaju deo jelovnika i jedan kvalitetni obrok. Svakog meseca se broj žitarica povećava pa se kasnije uvodi proso, ovas, raž, pšenica

U početku se daje samo 1 čvrst obrok, a kasnije se njihov broj povećava sve dok podoj ili mlečna formula ne ostanu jedino kao jutarnji obrok i poslednje, večernje hranjenje.

Uvođenje ostalih namernica

Budite sigurni da će beba obožavati slatke kašice i sokove pa zato treba prvo uvoditi povrće (tikvica, šargarepa, krompir), a tek potom voćne kašice (jabuka, kruška, banana).

Meso se takođe odmah uvodi, kao male kocke teletine i ćuretine i kombinuju se sa povrćem i tako stvaraju optimalnu energetsku kombinaciju.

Žumance se uvodi tako što se jedan dan uz povrće doda 1/8 žumanceta, pa 1/6, pa 1/4 svaki drugi dan, dok se ne uvede celo žumance. U danima kada se ono ne daje u ručak se dodaje meso, a kada se uvede celo žumance onda se ono daje jednom do dva puta sedmično.

Biće dana kada će beba rado jesti čitavu porciju i kada će negodovati najjače. Uz upornost, stpljenje i istrajnost dete će naučiti da jede raznovrsnu hranu i napredovati zdravo, baš onako kako joj je to i potrebno!