Dom za stare

Jurnjava za mesto u prevozu

Koliko ste se puta gurali sa bakama i dekama u prevozu? Je l’ vam se desilo da vas je neka namrgođena baba toliko iznervirala da ste poželeli svašta da joj kažete?

E pa, svima se to bar jednom u životu desilo. Ali, većina nikada nije pomislila šta te starije tera da u ranim jutarnjim satima grabe za slobodno mesto. E pa, kada smo razgovarali sa najstarijim putnicima rečeno nam je da se ne voze po prevozu samo zato što su dokoni i što ne plaćaju kartu. Mnogi od njih svakoga jutra idu da čuvaju unučiće, a pojedini su čak išli na pijace i u nabavku kako bi unucima spremili ručak.

Eto kuda oni idu svakoga jutra. Međutim, trebalo bi da budemo svesni da je starost neizvesna i da ćemo i mi biti u njihovim godinama. Kako nam penzioneri rekoše mnogi od njih voleli bi da nisu na teretu svojih sinova i kćeri i da bi radije da odu u dom za stare, jer će se tamo osećati sigurno. Doduše, za mnoge dom za stare podrazumeva i promenu dotadašnjeg načina života, a za nekog je i prilika za upoznavanje novih ljudi. Kada ih deca smeste u dom za stare, pojedini stari su besni, mnogi su buntovni i ne žele da se prilagode, a nekima dom za stare omogućava stalnu negu i medicinski nadzor.

Dom za stare nije samo smeštaj za deke i bake

Mada se čini da dom za stare predstavlja samo smeštaj za bake i deke,ove specijalizovane ustanove nude i neke druge mogućnosti. Iako su kod nas prisutne brojne predrasude, treba napomenuti da je dom za stare zamišljen kao mesto u kojem osim medicinske nege, stariji imaju priliku da se aktivno bave brojnim aktivnostima koje razvijaju motoriku i usporavaju starenje. U Beogradu i Srbiji generalno postoji ogroman broj ovakvih ustanova a većinu domova za stare možete naći na internetu i saznati o njim skoro sve.

Takođe, u domu se uvek nađe neko sa kim možete da popričate, kome možete da se požaliti i ko će brinuti o vašoj terapiji.

Medicinsko osoblje je ljubazno, brine o stanarima doma 24 sata sedam dana u nedelji, tako da su sve muke rešene. Hrana je uvek sveže pripremljena, lekovi se uvek uzimaju na vreme. Sve na jednom mestu.

Zato sledeći put imajte razumevanja za deku koji je jurio da uđe u autobus, jer ko zna, možda je upravo krenuo da poseti svoju suprugu o kojoj nije mogao sam da se brine, pa je morao da je smesti u dom za stare.

Takođe, ako nemate razumevanja za svoje deke i deke, pomislite šta bi bilo da ih nema. Da li biste želeli nešto još da im kažete? Ne čekajte vikend da ih posetite, već nađite vremena sada da ih pozovete samo da im kažete šta osećate prema njima. Jer, ko zna možda za vikend vaši baka i deka neće biti u prilici da vas saslušaju. Nemojte posle da se kajete što niste rekli ono što ste želeli.

Zapamtite, uvek je pravo vreme sada. Ne čekajte sutra, jer možda sutra neće imati svrhe to što biste želeli da kažete ili vas vaši najmiliji sutra neće čuti.

Pročitajte još zanimljivih priča sa našeg bloga i podelite ih sa svojim prijateljima.