Japanski čaj za zdrav organizam i vitko telo

Japanci su kao narod i nacija poznati po tome da veoma vode računa o svojoj ishrani, načinu na koji se odnose prema svom telu, pa je svemu tome i sama njihova religija posvećena. Cilj je postići balans, koji se postiže saglasjem tela i razuma, odnosno psihičkog i fizičkog. Zbog toga su toliko posvećeni jogi, meditaciji, zdravoj ishrani i uopšte, zdravim navikama. Jedna od veoma zdravih navika većine Japanaca jeste svakodnevno ispijanja matcha čaja, koji utiče na zdravlje organizma, ali i smirenost i koncentraciju.

Matcha čaj

Posebna vrsta zelenog čaja, koja se naziva matcha čaj, što u prevodu doslovno znači „čaj u prahu“, koristi se za snažnu detoksikaciju organizma, smirenost duha, ali i za lep izgled. Iako tradicionalni i matcha čaj potiču od iste biljke, ipak se veoma razlikuju. Na prvom mestu, način gajenja je različit. Biljka za matcha čaj se pokriva i ostaje bez sunčeve svetlosti čak do 4 nedelje, te se time dobija veći nivo hlorofila i jača zelena boja. Uz to, razlikuje se i način obrade čaja, te se umesto tradicionalnog jednostravnog sušenja biljke, biljka za matcha čaj obrađuje na drugačiji način. Skidaju se peteljke i tvrdi delovi sa lista, onda se sve melje u kamenom mlinu i dobija se fini, puderast prah u jako zelenoj boji koji se koristi za pravljenje čaja. I priprema je zapravo drugačija. U šoljicu skoro proključale vode stavljate manje od pola ili skoro punu kafenu kašičicu praha matcha čaja, u zavisnosti da li više volite jači ili slabiji ukus, te mutite mutilicom dok se ne stvori pena. Osim same tečnosti, pije se i sav prah koji padne na dno šoljice, koji ima fin ukus i nije opor, jer je sasvim mekan i penast. Više o matcha čaju možete saznati na sajtu Zdravisimo.

Sam način gajenja, obrade i pripreme, čini da matcha čaj bude daleko delotvorniji u odnosu na običan, odnosno tradicionalni zeleni čaj, pa su sva njegova dejstva znantno jača i uočljivija.

Dejstvo i značaj matcha čaja

Matcha čaj je bogat antioksidansima, polifenolima, hlorofilom i drugim vitaminima, kao što su vitamin A, kompleks vitamina B, vitamin C, E i druge. Bogatstvo antioksidansima, na prvom mestu, veoma je važno, jer oni traže sve slobodne radikale bez kiseonika i neutrališe i izbacuje ih iz organizma. Matcha čaj je na ovaj način veoma poznat kao antioksidans, kao dobar za detoksikaciju, a postoje i razne tvrdnje da uspeva da neutrališe i izbacu toksine koji su odgovorni za nastajanje različitih vrsta kancera kod čoveka. Sam proces detoksikacije i izbacivanja svih toksina nakupljenih u organizmu podrazumeva i topljenje masnih naslaga, podsticanje normalnog funkcionisanja metabolizma i metaboličkih procesa, a sve to direktno utiče na gubljenje kilograma koji su svima poznati kao „višak“ koji nastaje usled većih obroka ili nekih drugih procesa u organizmu, kao što je hormonalni disbalans.

Osim detoksikacije, gubljenja kilograma, matcha čaj zbog postojanja hlorofila utiče na čišćenje krvi i krvnih sudova, a drugi njegovi sastojci čine da se osećate odmornije, smirenije, sa više energije, jer postiže balans i normalan rad hormona, te adrenalnih žlezda zbog kojih i nastaje više energije kada rade normalno.