Kako da smršate uz par dobrih navika?

Zdrav način života je navika, kao što je navika i loš način života. Ukoliko smatrate da treba da smršate, ukoliko je mršavljenje vaš cilj, ona verovatno imate želju, a čim imate želju sve je moguće. Preispitajte sebe nekoliko puta šta želite.

Postavite ciljeve, a ako negde na sredini puta shvatite da vaš cilj nije samo mršavljanje onda ste na dobrom putu. Iza samog procesa mršavljenja uvek se krije nešto više. Naime, želimo da smršamo zbog samopouzdanja, da sebi izgledamo bolje,  zato što ćemo se bolje osećati ili želimo da smršamo zbog nekog drugog. Samo jedan od ovih kriterijuma je ispravan. A to je da bi trebalo da smršate samo ukoliko smatrate da će vam tako biti bolje, odnosno, da biste se bolje osećali. Ili još ispravnije rečeno – mršavljenje nije cilj, to treba da bude sastavni deo vaših zdravih navika i vašeg zdravog novog života.

Započnite zdravo jutro

Kada smo ustanovili da treba da smršate samo zbog zdravlja, onda da pređemo na sledeći korak, odnosno na objašnjenje svih koraka.

Prvo i osnovno je da započnete dan kako treba. Kada ustanete popijte času limunade, koju vi sami pripremite. Ako ne volite limunadu, onda popijte samo čašu vode. Zatim, odmah nakon toga doručkujte, a zatim nakon toga popijte kafu. Ne bi trebalo da pijete kafu na prazan stomak nikako, pa tako možete da promenite i ovu lošu naviku.

Za doručak možete jesti ono što vama odgovara, ono što volite. Jaja, sir, sveže povrće, jogurt, musli, mogu biti samo nešto od vašeg izbora.

Pravite pauze između obroka

Kada završite sa jutarnjom rutinom i doručkom, pravite pauzu do ručka. Dakle, nemojte grickati nešto, jesti slatkiše i ostalo. Probajte da se uzdržite do ručka. Pauza između doručka i ručka treba biti oko pet sati. Nakon toga, taman ćete fino ogladneti za ručak.

Možete jesti neko grilovano meso da povrćem, neke čorbice i slično. Sve što vam prija u suštini. Ne bi trebalo svakog dana da jedete lošu hranu, ali nekada kada nemate baš izbora, možete kupiti i pljeskavicu. Zatim opet pauza.

Užinajte posle ručka dva sata, ali nemojte preterivati

Posle ručka treba da užinate, a tada vam se i javlja najveća potreba za slatkišima. Dakle, užinajte nakon dva sata. I to bi bilo dobro da pojedete jabuku ili neko sezonsko voće. Jedna jabuka će vam biti sasvim dovoljna i taman će vas držati sitim do večere.

Šta za večeru?

Kada se govori o zdravom načinu života i mršavljenju, onda se uvek napominje da večeru treba izbegavati. Međutim, ne mogu svi da se pridržavaju ove navike, jer smo jednostavno navikli i bilo bi nam čudno, da se sada odjednom odreknemo večere. Ne morate da se odreknete večere. Jedite nešto malo laganije za večeru. Nemojte jesti testa, pice ili paste.

Probajte nekoliko dana za redom da jedete tako malo laganiju hranu, a onda jedno veče napravite pastu ili picu i shvatićete koliko će vam taj tip hrane teško pasti, pa će vam onda biti lakše da više nikada ne pomislite na tešku hranu pred spavanje.

Dva sata pred spavanje – nemojte jesti

Dakle, dva sata pre nego što odete da legnete nemojte jesti. Izbegavajte bilo kakvu hranu, pa čak i voće. Čim tako izdržite nekoliko dana, to će vam postati rutina i onda je mršavljenje jedino što vam predstoji.