Funkcije i prednosti letnjih guma: pet stvari koje morate znati


Kupovinom automobila ne završava se ulaganje u isti. Ne kažu džabe da je automobil kao jedan član porodice po tome koliko učestvuje u kućnom bužetu. Svi automobili napravljeni su tako da rade u svim klimatskim uslovima i po različitim putevima. Oni koji vode računa o svom vozilu prilagodiće i samo vozilo ali i njegovu opremu stanju na putevima i području u kojem žive čime osiguravaju njegovu najbolju efikasnost i performanse.

Kupovina pravog tipa  letnjih pneumatika važna je jer ćemo sa njima voziti prolećnu, letnju i jesenju sezonu. Dakle, mnogo više nego što traje jedna zima. 

Od čega su napravljene?

Letnji pneumatici napravljeni su od mešavine gume i punila koji čini gazeći sloj i samim tim sadrži lepljive aditive koji omogućavaju bolje prijanjanje na putu u mokrim uslovima. Sa druge strane ova mešavina gazećeg sloja takođe pruža i dovoljnu krutost kada su jake toplote u pitanju, odnosno funkcionišu tako da mogu izdržati i visoke temeprature i ujuedno zadržati svoj oblik. To znači i da se time smanjuje otpor kotrljanja po vrućem kolovozu. Asimetrične ili jednosmerne šare gazećeg sloja, koje nisu isprekidane, omogućavaju da veća površina bude u kontaktu sa putem. To automatski rezultira većoj stabilnosti tokom kretanja, kočenja ali i ubrzanja. Pogledajte ponudu najpoznatijeg francuskog proizvođača, Michelin letnjih guma, gde možete naći one koje odgovaraju baš vašem vozilu. Kvalitet i dugotrajnost na tržištu Michelin guma daje pravi osećaj sigurnosti i zato su one baš prvi izbog mnogih iskusnih vozača. 

Za povoljne vremenske uslove

One pružaju bolji odziv, upravljivost, brzinu, kočenje i vuču na putu tokom povoljnijih vremenskih uslova. Zato je bolje na vreme da ih zamenite, dakle sa početkom proleća. U poređenju sa pneumaticima za sva godišnja doba (,,all season“), ovi pneumatici pružaju mnogo bolju kontrolu nad vožnjom i efikasnost pogotovo za sportska vozila visokih performansi. U odnosu na one namanjene za sve sezone, ove bolje funkcionišu u uslovima mokrog kolovoza. Ako su u vašem kraju izuzetno blage zime, a leta suva i duga, Michelin letnje gume mogu biti vaš izbog tokom cele godine. Ako je vaša klima više sezonska i prolazite kroz sva četiri godišnja doba, zimske će morati biti vaš izbor tokom tih meseci. 

Informacije o vuči 

U poređenju sa drugim tipovima pneumatika, letnji pneumatici dizajnirani su tako da zadrže što više točak na samom putu. Njihovi gazeći slojevi su napravljeni tako da optimalno prijanjaju na putu, plići su od gazećih slojeva drugih vrsta. Ali zato one nisu najbolja opcija za zimski period. Michelin letnje gume imaju bolju kilometražu gasa od guma za sve sezone i obično omogućavaju bolje upravljanje vozilom. Dakle, dizajnirane su tako da obezbede odličnu vuču na suvom i mokrom kolovozu uz precizno rukovanje sa druge strane. 

Balansiranje pri zameni

Ovo je obavezna stvar prilikom svake zamene pneumatika, a neki majstori preporučuju da balansiranje i rotiranje guma radite bar jednom godišnje. Ono što može biti rizik ako ne uradite balansiranje jeste pojava vibracije volana tokom vožnje što može uticati na koncentraciju vozača i ugroziti njegovu bezbednost. 

Reglaža trapa 

Pored balansiranja važna je i reglaža trapa, odnosno centriranje koje podrazumeva podešavanje položaja, odnosno uglova točkova. Ovo je važno kako bi se auto na putu ponašao stabilno, sigurno i predvidljivo pogotovo u situacijama skretanja, ali i da bi bio miran prilikom velikih brzina. A onaj deo koji se posebno tiče reglaže trapa i pneumatika o kojima smo pisali, jeste upravo u tome da bi se one ravnomerno trošile.