Kada je najbolje menjati gume na automobilu?

Postoje neka pravila, kojih bi trebalo svi vozači da se pridržavaju. Ali da bi to mogli da učine, moraju najpre da sa njima budu upoznati. 

Jedno od vrlo važnih pravila se odnosi i na auto gume i na vreme kada bi trebalo izvršiti zamenu zimskih, odnosno letnjih. Naravno da postoje i oni vozači koji baš o tome ne vode naročito mnogo računa, mada bi i te kako trebalo to da čine. 

Zamena zimskih auto guma

Prema pravilima, koja su opšte prihvaćena, zimske gume bi trebalo da budu korišćene sve dok je temperatura vazduha do 7 stepeni Celzijusove skale. U principu, preporuka je da se ipak malo sačeka, dok se temperatura ne uspostavi i dok ne bude 7 stepeni i više u toku većeg dela dana i noći, pa da budu montirane letnje auto gume. 

Najviša dnevna temperatura je već godinama unazad u toku marta meseca viša od 7 stepeni. Tačnije, prema informacijama, ona je oko 13 stepeni u većem delu dana tokom tog meseca. Naravno, sve zavisi od trenutnih vremenskih prilika u toku konkretne godine. 

U većini slučajeva se preporučuje da sve do oktobra, odnosno do novembra koriste upravo letnje auto gume. Podrazumeva se da taj period može da varira od godine do godine, ali je uopšteno period između marta, odnosno aprila i oktobra, odnosno novembra period kada ne bi trebalo koristiti zimske gume. 

Ni prerano, ni prekasno

Vrlo je važno voditi računa o tome da letnje, odnosno zimske gume ne budu montirane ni previše rano, ali ni previše kasno, budući da to može negativno da se odrazi na stabilnost automobila, a posredno i na bezbednost ljudi koji se u njemu nalaze. 

Naime, stvar je u tome da se nekih godina dešava da čak i u toku marta padne sneg ili da jednostavno bude više padavina tokom tog meseca. A ako pre toga budete montirali letnje auto gume, onda one neće moći da prijanjaju za podlogu, onako kako bi trebalo, što će se i te kako negativno odraziti i na bezbednost. 

Druga opcija koja može negativno da utiče na bezbednost podrazumeva predugo korišćenje zimskih guma, odnosno prekasno montiranje letnjih. Ako o tome vozači ne budu vodili računa, onda se lako može dogoditi da se zimske gume mnogo pre potroše nego što bi da su zamenjene na vreme. U tom slučaju se događa i da se povećava u velikoj meri potrošnja goriva, što takođe nije poželjno. 

Baš iz tih razloga i jeste važno da vozač izvrši adekvatnu procenu i da na vreme izvrši zamenu guma, te postavi letnje ili zimske, a u zavisnosti od trenutnog perioda godine. 

Međutim, ne tako retko se događa da u tim periodima budu naročito velike gužve. Prosto zato što svako ko iole vodi računa o svom automobilu i o bezbednosti, poštuje u principu navedena pravila, te na vreme menja i letnje, ali i zimske gume. Na svu sreću, ima sasvim dovoljno profesionalaca koji se time bave i koji se trude da izađu u susret zahtevima svojih mušterija. U tom smislu mnogi servisi nude i opciju zakazivanja termina za zamenu guma, čime se ubrzava i olakšava u velikoj meri celokupan postupak.