Kako nove letnje auto gume mogu da vam spasu život?

Dame tokom leta nose sandale, momci papuče, zašto? Zato što im je udobno i prija stopalu, a kada dodje zima i hladno vreme nosi se toplija obuća, čizme, cipele kako bi se noge ugrejale. Kao što brinete o svojoj letnjoj i zimskoj obući, tako bi trebalo da brinete i o obući svog auta. Auto gume bi trebalo da se menjaju dva puta godišnje, jer je odabir adekvatnih guma neophodno kako bi vožnja bila udobna i bezbedna.

Dobro je poznato da već sa prvim danom aprila treba montirati letnje auto gume. Jasno vam je da sa završenom zimom i zimske gume odlaze u garažu. Kada su letnje gume u pitanju, njihovo ime jasno stavlja do znanja da su predviđene za letnje temperature. Ako je temperature vazduha iznad 7 stepeni Celzijusovih onda je vreme da se letnje auto gume pokažu na putu.

Ima vozača koji ne menjaju ni leti ni zimi gume na automobilu, a nisu svesni posledica po bezbednost u saobraćaju. Ukoliko ne znate, zimske auto gume se na usijanom i vrelom asfaltu opuštaju, deformišu se, a u nekim situacijama može i da dođe do incidenta.

Sačuvajte na vreme svoj život i život drugih učesnika u saobraćaju, jer nije slučajno ponuda na tržištu takva, znaju proizvođači zbog čega treba montirati zimske gume tokom hladnih dana. Osim što ćete uštedeti novac za sledeću zimsku sezonu, jer nećete morati da kupujete nove gume, trebalo bi da svaku gumu označite na kojem je točku stajala. Tako ćete sledeće zime znati koja guma je bila na prednjem levom, a koja na zadnjem desnom točku.

Kada su nove letnje auto gume u pitanju, preporuka vulkanizera jete da se one radije pune azotom. Na ovaj način ćete joj produžiti vek trajanja, jer kada je napolju preko 30 stepeni Celzijusa, gume će se manje zagrevati.

Razlika između zimskih i letnjih guma

S obzirom na to da postoji razlika između letnjih i zimskih guma, neophodno je ukazati da su zimske auto gume predviđene za nižu temperaturu i zimske vremenske uslove kao što su led, sneg, minus. Letnje gume su predviđene za visoke temperature, pri čemu su za razliku od zimskih tvrđe i prilagođene su različitim vremenskim prilikama.

One su otporne na vreo asfalt u julu i prohladan mokar put u septembru. Da bi ste bili bezbedni u saobraćaju, letnje auto gume dizajnirane su tako da se prilagođavaju i suvoj i mokroj podlozi, a samim tim su konstruisane za različite vremenske prilike i uslove vožnje.

Ključna karakteristika zimskih guma jeste šara koja prijanja za klizavu podlogu. U ovakvim vremenskim uslovima neophodno je da dubina šare bude prema propisanim zakonskim pravilima, u suprotnom uslediće kazne. Ne propisuju se slučajno dubine đare kod zimskih guma, jer je važno da svi učesnici u saobraćaju budu bezbedni.

Na taj način smanjiće se broj saobraćajnih nesreća, a svakako biće i manje incidenata na putevima. Prilagodite gume vremenskim prilikama, nemojte dovoditi u opasnst ni svoj ni živote drugih učesnika u saobraćaju. Pažljivo vozite i poštujte saobraćajna pravila, jer život nema rikverc.