Energetska efikasnost u Evropi i kod nas

Prethodna zima iznenadila je mnoge, ne samo u Srbiji nego i u u Evropi. Pitate se zašto sad pričamo o zimi kada je leto, ali na vreme treba misliti o narednoj grejnoj sezoni. Recimo, prethodna hladna zima u Velikoj Britaniji je dovela do povećanja cena električne energije za skoro 18%. Kasniji početak hladnog perioda doveo je do toga da se u mnogim evropskim državama već sada razmišlja o načinima za smanjivanje računa za grejanje.

Evropski stručnjaci sve više zagovaraju energetski efikasne načine grejanja, a posebnu pažnju posvećuju zelenoj energiji i njenom podsticaju. A nije naša zemlja mimo sveta. Iako se u našim krajevima još uvek malo govori o zelenoj energiji i njenim prednostima, mi potencijala i te kako imamo, samo bi trebalo da ih malo više koristimo. Kada se u obzir uzmu i priike i uslovi koje imamo, načini za uptedu računa za struju zimi ima nekoliko. Dovoljno je napraviti nekoliko promena u domu i problemi su rešeni, biće vam toplije i prijatnije za manje novca nego što je to slučaj do sada bio.

Promene koje će dovesti do veće energetske efikasnosti mogu biti sitne i ne zahtevaju ni mnogo vremena niti investicija, ali pojedine promene mogu da podrazumevaju i pomoć stručnjaka i veću investiciju koja se na duže staze i više nego isplati. Dovoljno samo da odlučite šta želite da uradite sa svojim domom. Pvc stolarija je dugoročno isplativa investicija. Iako je pvc stolarija na ceni i njena ugradnja ne podazumeva samo dubok džep, već i dovoljno vremena i nekoliko radnika koji će vam pomoći, sve je zaista vredno novca, truda i rada.

Za manje račune i veću energetsku efikasnost!

Napor se isplati, a to se najviše primeti upravo kada krenu dugi zimski dani. Osim što je pvc stolarija odlično rešenje, uz njenu ugradnju se preporučuje i izolacija stana ili kuće u kojoj živite. Za početak, ako baš pvc stolarija nije neophodna, onda prvo krenite od izoacije. Najmanje napora može doprineti većoj energetskoj efikasnosti.

Takođe, možete se poslužiti određenim trikovima u kuhinji kako biste povećali energetsku efikasnost. Ukoliko vaše finansije ne mogu da podrže investicije kao što je pvc stolarija, onda obložite prozore iv rata samolepivim trakama i penom, kako biste sprečili prodor hladnog vazduha unutra i sačuvai toplotu u vašem domu.

Ako niste znali, trećina toplote kod neizolovanih domova se gubi kroz zidove, a skoro četvrtina energije kroz krov. Zato odredite prioritete, pa ako sada možete izolujte krov, a kasnije celu kuću. Sigurni smo da ćete osetiti odmah boljitak. Naime, dok zidovi podrazumevaju različite konstrukcije i radovi su manje zahtevni nego št je to slučaj sa potkrovljem ili krovom, krenite od potkrovlja i krova. Svakako, nećete pogrešiti.

Da li znate koliko se energije gubi kroz prozore? Skoro jedna petina toplote se izgubi kroz staklo, te se smatra da je pvc stolarija odličan izbor ukoliko želite da uštedite energiju. Upravo pvc stolarija efikasno štedi toplotu i novac, zato ne čudi što je postala sve traženija na tržištu. U svetu se pvc stolarija podrazumeva, a kod nas se još uvek objašnjavaju njene prednosti i mane, iako je više nego jasno da je pvc stolarija “must have” svakog doma.