frižider-metalik-siva

5 jednostavnih načina da produžite životni vek vašeg frižidera

Frižider je, uz šporet, jedan od dva najvažnija kućna uređaja – koristite ga svakodnevno i predstavlja centralni deo vaše kuhinje. Sa druge strane, njegova kupovina predstavlja  veliku investiciju, i to definitivno nije uređaj koji se kupuje svake godine. Zato bi trebalo da uradite sve što je u vašoj moći da pružite njegov vek trajanja. 

Ako želite da vas stari rashladni uređaj posluži još neko vreme, postoje neki jednostavni koraci koje možete preduzeti. Isprobajte ovih pet metoda koje ćemo podeliti sa vama i produžićete vek vašem frižideru i učiniti ga efikasnijim.

#1 Očistite zavojnice (spirale) kondenzatora

Zavojnice na kondenzatoru su “krvotok” vašeg frižidera. One obezbeđuju rashlađivanje unutrašnjosti frižidera i održavaju hranu hladnom, a u slučaju da se preterano zaprljaju i na njima se nakupi prašina, njihova efikasnost može biti značajno smanjena. 

Obično se nalaze iza, a kod nekih modela i ispod samog uređaja. Baš na mestima na kojima se najčešće sakuplja puno prašine i prljavštine. Ako ih baš dugo niste čistili i ako se nakupilo previše prašine, ponekad mogu i stradati. Zato bi bilo dobro da jednom mesečno usisivačem pokupite svu prašinu i na taj način smanjite dodatno opterećenje motora rashladnog uređaja.

#2 Redovno  čistite i odmrzavajte frižider

Kako bi vaš uređaj za rashlađivanje i zamrzavanje hrane što bolje radio potrebno je da ga redovno održavate. Čišćenje mrvica i mrlja od hrane na policama frižidera, kao i redovno odmrzavanje zamrzivačkog dela kod kombinovanih frižidera, najbolji je način da vaš uređaj radi kao nov. 

Većina novih modela, kao što su bosch frižideri, funkcionišu na Low frost, No frost ili Neo frost tehnologiji, odnosno hlade i zamrzavaju hranu bez stvaranja leda. U slučaju da planirate kupovinu, birajte modele sa ovom tehnologijom, jer je njihovo održavanje znatno lakše. 

#3 Neka uređaj bude optimalno napunjen hranom 

Za one koji nisu upoznati sa činjenicom – frižider najbolje radi kada je pun hrane. Možda vam ovo zvuči pomalo kontradiktorno ali je apsolutno tačno. Kako se namirnice budu postepeno hladile, one će u jednom trenutku odmeniti rad vašeg rashladnog uređaja i dozvoliti mu da se na kraći vremenski period isključi. Ovo možemo nazvati timskim radom. Što više hrane stavite unutar frižidera, to će motor biti manje opterećen. 

pun-frižider-otvorena-vrata-kuhinja
Foto: Pexels.com

Naravno, to ne znači da frižider treba pretrpati hranom, tako da nema nimalo prostora u unutrašnjosti, jer je potrebno obezbediti da između uskladištenih namirnica lakše struji hladan vazduh kako bi ih ravnomerno ohladio. U svakom slučaju, prelistajte uputstvo za upotrebu i potražite informaciju koje je optimalno opterećenje vašeg modela.

#4 Redovno čistite zaptivnu gumu na vratima frižidera

Hrana koja se hladi najlakše se može pokvariti ako imate problema sa zaptivnom ili dihtung gumom na vratima uređaja, pa je zato potrebno da je održavate uvek čistom. 

Dihtung guma duž ivica vrata je zapravo ono što zadržava hladan vazduh koji se nalazi unutra da ne izađe van. Ako zaptivne gume nisu dobre, temperatura u vašem rashladnom uređaju se može popeti za nekoliko stepeni, a motor će morati dodatno da se opterećuje kako bi obezbedio optimalnu temperaturu. To će takođe omogućiti bakterijama da počnu da se šire i brže razmnožavaju na hrani. 

Srećom, lako je utvrditi da li je zaptivna traka dobra ili loša. Jednostavno postavite list papira i zatvorite vrata frižidera. Ako ga lako izvučete, onda je vreme da promenite dihtung gumu na vratima. Da do ovoga ne bi došlo, biće dovoljno da jednom nedeljno sapunicom i sunđerom očistite ostatke naslaga prljavštine koja se nakupila na zaptivačima.

#5 Ne stavljajte ništa na frižider

Možda jeste praktično da gornji deo vašeg uređaja koristite kao dodatnu policu za odlaganje kutija sa žitaricama ili kutije za hleb, ali probajte da se oduprete ovom iskušenju. Po zakonima termodinamike, toplota uvek ide naviše, pa tako i frižider višak toplote oslobađa kroz gornji deo (ako ga dodirnete videćete da je malo topliji od ostalih stranica). 

Ostavljanje raznih predmeta na vrh frižidera zadržava toplotu i primorava motor da radi duže kako bi ohladio unutrašnjost uređaja i održao optimalnu temperaturu. Tokom dužeg vremenskog perioda to može biti uzrok ozbiljnog kvara na uređaju. Zato se potrudite da ne držite ništa na frižideru. 

Pridržavajte se ovih saveta i vaš uređaj vas može služiti još dugo. Međutim, ukoliko preduzimate sve ove korake, a primećujete da efikasnost frižidera i dalje nije na željenom nivou, vreme je da razmislite o kupovini novog i. U tom slučaju započnite pretragu od modela koji poseduju inovativnu tehnologiju i pripadaju energetski efikasnim A razredima i opremite kuhinju na najmoderniji način.