Smrznuto povrće i voće

Gastronomska je činjenica da bi povrće i voće trebalo da budu nezaobilazne namirnice pri gotovo svakom obroku. Osim što su izuzetno bogati vitaminima, i jedno i drugo su izuzetno zahvalni kada je priprema u pitanju pružajući velike mogućnosti.

Tako, na primer, povrće može biti glavno jelo (kao pasulj ili kupus), prilog (poput krompira, graška, boranije, spanaća, itd.), ali i salata (krastavac, paprika, luk, kupus, itd.).

Sa druge strane, voće najčešće jedemo sveže, ali ono može biti i odličan dodatk tortama i kolačima. Štaviše, i voće može poslužiti kao odličan prilog uz slana jela: setite se sosa od višanja, na primer.

Osim toga, i voće i povrće je danas vrlo dostupno. Ukoliko nije sezona za sveže, gotovo uvek se može naći zamrznuto. Prema tome, nema dobrog izgovora za izbegavanje ovih namirnica.

Da li je zmrznuto voće i povrće jednako kvalitetno kao i sveže?

Neki ljudi smatraju da zamrznuto voće i povrće nije istog kvaliteta kao i sveže dovodeći u pitanje čak i to koliko je ono zdravo.

Međutim, potrebno je naglasiti da ovakav stav nije tačan.

Naime, stručnjaci ističu da proces zamrzavanja ne utiče na kvalitet voća i povrća. Vitamini i hranjive materije se u potpunosti zadržavaju. Stoga, konzumiranje smrznutog voća i povrća u potpunosti je bezbedno.

Štaviše, u određenim situacijama je to čak i bolji izbor.

Jer, pitanje je koliko je „sveže“ voće i povrće koje možemo kupiti zaista sveže. U pravom smislu, pod svežim se podrazumeva tek ubrano voći ili povrće. Ono je najzdravije i najkvalitetnije. Međutim, ukoliko prođe nekoliko dana od branja, ono polako počinje da gubi svoju svežinu i kvalitetne materije. A zbog potrebe transporta i distribuceje do prodajnih meste, ponekad je baš to slučaj sa „svežim“ voćem i povrćem koje kupujemo.

U toj situaciji, zamrznuto voće i zamrzuto povrće može biti bolji izbor ukoliko je smrznuto kratko nakon branja, jer su tada svi vitamini i ostale materije sačuvane. S obzirom da je ova tehnologija prilično rasprostranjena, ova opcija može biti vrlo racionalna.

Prednosti koje donosi smznuto voće i smrznuto povrće

Smznuto voće i povrće može doneti još neke praktične pogodnosti. Naravno ukoliko posedujete sopstveni zamrzivač, što danas nije nikakva retkost.

Evo nekoliko pogodnosti zbog kojih bi trebalo da koristite zamrznuto voće:

  • Dostupnost tokom cele godine – Ukoliko volite neko voće, obavezno ga zamrznite i čuvajte u zamrzivaču. Zaista je odličnan osećaj kada imate, na primer, višnje iili maline tokom zime.
  • Ušteda – Ako sačuvate neko letnje voće do zime, svakako ćete uštedeti, jer je voće van sezove izuzetno skupo. Čak je toliko skupo da mnogi odustanu od kupovine.
  • Dodatak za torte i kolače – Smrznuto voće je uvek odličan dodatak ukoliko volite voćne kolače i torte. Pošto je za kolače i torte uvek sezona, onda nema potrebe da ih pravite samo kada je sezona određenog voća.

Slične praktične pogodnosti pruža i zamrznuto povrće. Izdvajamo nekoliko:

  • Količina – Povrće se obično koristi u većim količinama u odnosu na voće. Stoga je dobro kupiti veću količinu zamrznutog povrća i koristiti ga za nekoliko obroka. Na taj način nećete morati svakodnevno na pijacu, a imaćete uvek sveže povrće.
  • Ekonomičnost – Pošto se preporučuje konzumiranje više vrsta povrća za jedan obrok, uvek je dobro imati više vrsta smrznutog povrća. Tako možete odmrzavati i koristiti manje količine, dok ostatak neće propasti.

Veliku ponudu smznutog voća i smrznutog povrća možete naći na onlajn prodavnici Arum Horeca. Osim što je sve na jednom mestu, možete računati i na odlične cene i dostavu. Pogldajte zamrznuto voće  ili zamrznuto povrće i uverite se i sami.