Sve što treba da znate o čišćenju i održavanju tepiha

Iako je tačno da tepisi umeju da budu beskrajno lepi i da “zaokružuju” svaku prostoriju, unose u nju toplinu i osećaj prijatnosti i ušukanosti, tačno je i to da mnogi ne vole tepihe jer ne žele dodatnu obavezu u čišćenju i održavanju, veruju da tepisi samo “skupljaju prašinu”, a zbog nekadašnjih trendova, isto tako su ubeđeni da tepisi uvek izgledaju staromodno i ružno, nikako savremeno i primamljivo.

O ukusima nećemo raspravljati, ali reći ćemo vam da su tepisi danas i više nego moderni i spremni da ispune sve vaše zahteve u pogledu uređenja enterijera i stila koji želite da ispratite. A, kada je reč o onom najvećem problemu, čišćenju i održavanju, tu vam ipak možemo pomoći i donosimo vam svoje omiljene savete o toj temi:

Otirači su obavezni

Preventiva, pre nego lečenje! Kako biste sprečili prljanje i oštećenje tepiha, najpre se postarajte za to da ispred ulaznih vrata, a možda i ulaza u svaku prostoriju, postavite neku varijantu otirača ili prostirke kako bi o njih vaši ukućani i gosti mogli da očiste obuću i na taj način sprečili unošenje prljavštine od spolja unutra.

Redovno čićšenje

Uprkos prethodno navedenoj preventivnoj meri, do prljanja tepiha će svakako doći, izuvali se vi ili ne. Zato je važno da redovno pristupate čišćenju tepiha kako bi vam on trajao duže i kako bi duže izgledao kao nov. Makar jednom nedeljno pažljivo i detaljno usisajte tepih, a ako se desi da tepih na bilo koji način isprljate, odmah uklonite fleke na adekvatan način. S vremena na vreme treba angažovati i tepih servis koji će sprovesti dubinsko i još detaljnije čišćenje tepiha što će učiniti da zablistaju novim sjajem!

Kako održati postojanost

Postojanost tepiha, odnosno njegovu originalnu teksturu i izgled, zadržaćete redovnom rotacijom tepiha ili premeštanjem nameštaja kako ne biste napravili ulegnuće u tepihu. Zvuči dosadno, ali ako posedujete skupocen tepih, neće vam biti teško da razmišljate i o ovoj stavci! Osim toga, ako je nameštaj težak, njegove nožice možete zaštititi posebnim navlakama kako one ne bi oštećivale tepih. Bilo bi dobro da tepih ne izlažete direktnom suncu kako ne bi izbledeo i izgubio na svojoj originalnoj boji. 

Fleke uklonite odmah

Kao što smo već spomenuli, fleke sa tepiha se uklanjaju odmah! Nije problem da se one uopšte dogode, problem je ako ne reagujete na vreme. U zavisnosti od tipa fleke odaberite sredstvo za pranje tepiha, ali vodite računa da ga najpre isprobate na manjoj površini kako dodatno ne biste oštetili tepih ako je ono prejako. 

Boja je bitna

Možda vam na prvi pogled ovo deluje suludo, ali boja tepiha od ključog je značaja za čišćenje i održavanje tepiha. Naime, nije pametno koristiti svetle, jednobojne tepihe u, recimo, kuhinji ili trpezariji gde postoji najveća opasnost od prljanja i oštećenja. Dakle, za prostorije u kojima se stalno nešto dešava, najbolje je odabrati tamne ili šarene tepihe kako biste male “incidente” uspeli da zakamuflirate, čak i kada se dese.

Kako pronaći najbolji tepih servis u Beogradu

Kao što smo već naveli, za održavanje tepiha nije važno sprovoditi samo one svakodnevne ili nedeljne akcije, već je s vremena na vreme važno posetiti najbolji tepih servis koji će ga dubinski očistiti i negovati. Kako pronaći najbolji tepih servis u Beogradu? Pa, za početak, pokušajte sa preporukom – neko od vaših prijatelja sigurno je nekada nosio tepihe u tepih servis te ima neko iskustvo. Ukoliko ne možete da nabavite preporuku, pokušajte sa pretraživanjem fraze “najbolji tepih servi u Beogradu” – trebalo bi da vam se izlistaju ne samo tepih servisi sa najboljim ocenama, već i oni koji se nalaze najbliže vama. Isprobajte onaj koji vam se čini kao najbolji tepih servis u Beogradu, a za slučaj da ne budete zadovoljni, uvek možete da isprobate neki drugi!