Fotelje kao detalji koji upotpunjuju enterijer vašeg doma

Zbog udobnosti i mogućnosti da se smestimo u položaj u kom ćemo čitatati omiljenu knjigu ili gledati film, fotelje su nesumnjivo komadi namešataja oko kojih se ukućani najčešće otimaju.

Mana je što dom uglavnom ima jednu fotelju smeštenu najčešće u dnevni boravak. Zato po pravilu fotelju zaposeda onaj koji se vratio najumorniji s posla. Ko ima kućne ljubimce, neretko ostane bez mesta u fotelji, jer je i njima omiljeni komad nameštaja. U tradicionalnim porodicama fotelja je rezervisana za oca, koji u njoj čita novine i iz nje gleda utakmicu ili nešto drugo na televizoru.

Raznolike fotelje za raznolike enterijere

Ukoliko vaš dom još uvek nema fotelju, a želite da omiljeni kutak oplemenite njome, onda ne bi bilo loše da poslušate savete dizajnera koji kažu da birate vizuelno upečatljive fotelje. Jasno je da fotelje mogu da promene celokupan izgled prostora, s toga morate biti pažljivi prilikom njihovog odabira. Moderni enterijeri dobro se slažu sa foteljama barokonog stila, sa zlatnim nogarama, ručkama, pa i naslonima. Idelano bi bilo da ovaj stil kompletirate ogledalom u sličnom maniru. Dugo su se fotelje vezivale za ugaone garniture. Moderni stanovi prepoznaju fotelje kao posebne komade nameštaja s kojima se mogu formirati posebne celine u stanu. Tako da slobodno potražite kutak gde želite da smestite fotelju, uredite ga tako da vam bude prijatno. I uživajte. Ukoliko će to biti vaše mesto za čitanje i ispijanje čaja ili kafe, ne zaboravite da pored bude stočić sa lampom. Nije strano ni da fotelje služe za odmor. Kada kažemo odmor mislimo na spavanje. I to ne ono kada se zaspi čitajući knjigu ili gledajući film. Ne,ne. Mislimo na fotelje za spavanje. One koje su dizajnirane tako da preko dana služe kao fotelja, a noću se razvlače u ležaj na kome može da se spava. Ovo je naročito pogodno za male prostore, kada fali koji kvadrat više.

Šarene fotelje za razbijanje monotonije

Moderni stanovi u poslednje vreme uređuju se po principima skandinavskog stila. Kako Skandinavci vole minimalizam, nežne i pastelne tonove, onda je jasno da bi šarene fotelje ili bar one jarkih boja mogle malo da razigraju ovakve enterijere. Tako bi uz prostore u kojima dominira bela, bež i siva boja, pa i hladno plava mogla lepo da se uklopi jarko žuta fotelja. Za one smelije čiji stanovi su uređeni u viktorijanskom i chabby stilu jedna šarena fotelja u pačvork dezenu odlično bi se uklopila. Nije loše ni uz jednobojnu garnituru uzeti sasvim drugu boju fotelje koja bi u totalu dala komplementaran izgled.

Fotelje u javnom prostoru

Iako nam je svima prva asocijacija na fotelje, privatnost doma i odmaranje, fotelje su prisutne i u brojnim javnim prostorima. Na primer kod lekara u privatnim ordinacijama, fotelje su na svakom koraku, možda baš zbog toga što žele da se osećamo opušteno, a ne napeto. Kozmetički i frizerski saloni neguju praksu ugošćavanja, pa tako uz časopis i laganu muziku možemo da sačekamo svoj red. I kafići su nezamislivi bez fotelja i jasno je da radije biramo one koji imaju ovaj komad nameštaja nego li stolice.