Veći uspeh uz definisanje SMART ciljeva

SMART ciljevi su jasno definisani ciljevi na kojima se planski radi i tako se brže i lakše stiže do ispunjenja. Na ovaj način se ostvaruje veća korist na različitim poljima, pre svega osećajem ličnog postignuća i veće vrednosti, ali i realnim ispunjenjem zadatih ciljeva.

Šta su to SMART ciljevi? Da li se mogu primeniti na sve sfere života? Da li svako može da postavi ciljeve na ovakav način?

Pročitajte tekst i otkrijte zbog čega vaše ideje i ciljevi nisu realizovani, a vi niste postali uspešniji na ličnom i profesionalnom planu? Odgovori slede…

SMART ciljevi – ciljevi koji će se ispuniti

Klasični ciljevi, težnje i želje se razlikuju od SMART ciljeva po tome što se oni definišu kao: specifični, merljivi, dostižni, relevantni i vremenski ograničeni ciljevi. Svaki cilj koji ispunjava ove parametre je pametni ili SMART cilj i na takvim ciljevima treba raditi, a ostali nisu vredni zalaganja.

Zvuči neobično, ali želje su jedno, a realni ciljevi drugo. Da bi bilo jasnije kako to izgleda u realnom životu predočićemo kako izgledaju SMART ciljevi i oni koji to nisu:

Prvi primer: Želite da smršate? Kako da realizujete cilj?

Želite da izgubite možda i 30 kg za 3 meseca, ali to nije realan cilj. Realno bi bilo da se izgubi duplo manje u tom periodu pa neka vam SMART cilj bude gubitak 15 kg za 3 meseca gde ćete jasno postaviti zacrtan napredak po mesecima.

Dakle, to je specifičan cilj, napredak se može meriti pa ćete znati da li se ispunjava plan, plan je i dostižan tj. realan. On ujedno i vama lično znači tj. relevantan je za vas i ima vremensko ograničenje, u ovom slučaju 3 meseca.

Kada se ovako postave ciljevi jasno se dolazi do veće šanse za ispunjenje pa je i motiv za ispunjenje veći, a samim tim će i zalaganje biti veće.

Drugi primer: Želite da napredujete na poslovnom planu?

Ako želite da ispunite ovakav cilj morate ga jasnije definisati i dati precizan rok. U slučaju da postoji realan prostor za napredovanje možete postavljati SMART cilj.

Cilj mora biti specifičan, tj. umesto napredovanja na poslovnom planu, „pametni“ cilj je – Podignut sopstvenu efektivnost radi isticanja na radnom mestu.

SMART ciljevi su merljivi, tj. vaš rast produktivnosti mora biti realan i jasno vidljiv da bi se pratio napredak i da se vidi kroz veći broj urađenih predmeta, veći broj klijenata ili nešto treće. Dakle govorimo o tome da to mora biti jasno definisan cilj, realan, i napredak mora biti merljiv.

Cilj mora biti dostižan i, iako vi želite da vaš radni efekat poraste za 100%, realno i dostižno je možda da vam produktivnost poraste samo za 30%. Pošto se cilj tiče neke vaše koristi on je i relevantan, a ako mu date rok, primera radi 6 meseci, vi ste postavili SMART ciljeve.

Tokom tih 6 meseci ćete meriti svoj napredak i brže doći do cilja. Sigurno je da biste svi pre radili na nekom putu kod kog je napredak opipljiv nego kada non-stop mislite da stojite u mestu i imate neizvesno ispunjenje.

Sve prednosti definisanja SMART ciljeva

Kada se na ovaj način definišu ciljevi bolje se donose odluke, štedi se vreme, direktno se orijentišete na postignuća, veća je motivacija i na kraju uspeh na svim poljima.

U početku se SMART ciljevi teže prepoznaju i definišu, ali se vremenom to radi lakše. Neke ciljeve morate podeliti na nekoliko faza, od nekih ciljeva odustati i posvetiti im se u nekom drugom periodu.

Ovo je segment oblasti koja se posvećuje ličnom razvoju i služi da se svaki pojedinac unapredi na ličnom nivou. Pored SMART ciljeva, može se unaprediti način komunikacije, motivacije i donošenje odluka pa je dobro posvetiti se i drugim segmentima za lični napredak. 

Želje ostaju želje, a na realnim ciljevima se predano radi. SMART ciljevi jasno odvajaju te dve grupe, a onda isključivo od vašeg zalaganja zavisi da li ćete napredovati i ispunite svoje snove.

Nije dovoljno raditi na ciljevima već je potrebno znati da li je realno da oni budu ispunjeni i da li se na njima radi pravilno. SMART ciljevi se u startu definišu pravilno pa donose bolje uslove za vaš rad i veće zalaganje za ispunjenje. 

Mogu se implementirati na većinu ciljeva i na sve segmente u životu, i lične i poslovne, samo je potrebno da vi direktno ili indirektno imate neku korist jer je ovo rad na ostvarivanju lične koristi.

Vežbom će postati prirodno da se ciljevi u životu razvrstaju i svo zalaganje usmeri na one koji su realni čime je veća šansa da donesu korist.