Šta sve treba da znate o diskus herniji

Diskus hernija je bolest koja pogađa kičmeni stub i veoma je česta u današnjoj populaciji. Statistika kaže da čak 80 odsto ljudi imaju bolove u leđima koji su prouzrokovane bolešću kičme. Naziv bolesti potiče od reči diskus – što znači kolut, disk, i reči hernija – što znači kila. Sudeći po ovom značenju, diskus hernija se još naziva i kičmena kila. Takođe, poznata je i pod nazivima prolaps međupršljenskog diska i ekstruzija diska.

Kako nastaje diskus hernija?

Za pojavu diskus hernije mogu postojati različiti uzroci, mada često se javlja i bez posebnih uslova. Najčešći uzrok za pojavu dikus hernije je opterećenje kičme (koje može nastati zbog nošenja teškog tereta, ustaljenih pokreta, dugotrajnog sedenja). Usled degenerativnih promena, hrskavica diskova koji se nalaze između pršljenova slabi, zatim dolazi do pritiska na nerve, a korenovi živaca se upravo nalaze u lumbalnom delu.

Simptomi diskus hernije

Najčešči simptom diskus hernije jeste bol u određenom delu kičme. Ona se može javiti u vratnom delu, međutim, najčešća je u lumbalnom (donji deo leđa), a retko se javlja u grudnom delu kičme. Bol se može širiti na jednu ili drugu nogu, a neretko se javlja i ukočenost. Takođe, ono što je karakteristično za bol usled diskus hernije jeste da se on iznenada pojavljuje, ponekad kada se napravi nagli ili određeni iznenadni pokret. 

Pregled neurologa, neurohirurga i fizijatra

Da bi se uspostavila dijagnoza diskus hernije, potrebno je posavetovati se sa lekarima specijalistima, i to neurologom, neurohirurgom i fizijatrom. Oni pacijenta upućuju na sve potrebne analize kojima će se doći do detaljne procene stanja u kom se pacijent nalazi. Nakon toga se utvrđuje terapija.  

Kako se leči diskus hernija

Diskus hernija, u zavisnosti od težine oboljenja, leči se određenom terapijom, ali i hirurškim putem ukoliko je to neophodno. Terapija često može biti simptomatska, pa se pacijentu prepisuju lekovi protiv bolova kao što su antireumatici i analgetici. Zatim, fizijatar može prepisati fizikalnu terapiju koja se usredsređuje na to da pacijent pre svega ojača mišiće i da poveća savitljivost u delu leđa gde je dijagnostikovana diskus hernija. Metode u fizikalnoj terapiji su različite: masaža, elektroterapija,magnetoterapija itd. Ukoliko nijedna od terapija ne pomogne, a bolovi se nastave i pogoršavaju se do te mere da su neizdrživi, ili su nervi jako oštećeni pristupa se operativnom zahvatu koji izvodi neurohirurg. Cilj operacije je da se kičma stabilizuje i da se smanji ili da potpuno ukloni pritisak na koren živaca. Operativna metoda koja se često primenjuje jeste discektomija, kojom se uklanja kila na disku koja je uzrok bola i koja vrši pritisak na nerv.

Bolje sprečiti nego lečiti

Osim u slučajevima kada su degeneratvne promene na kičmi genetske, odnosno nasledne, postoje načini kako očuvati zdravlje leđa i sprečiti nastanak bolesti. Posebno treba biti pažljiv u kom položaju se podiže teret, pogotovo velike težine. Naravno, fizička aktivnost je ključna, i preporučuje se, s tim što treba izbegavati bilo kakve nagle pokrete. Poznato je da prekomerna  telesna masa predstavlja dodatno opterećenje za kičmu, te treba povesti računa o ishrani, odnosno okrenuti se zdravim navikama