Procena plodnosti muškaraca: Spermogram u detaljima

Spermogram je osnovni test koji se koristi za procenu plodnosti muškaraca. Ovaj test se sastoji od analize sperme koju muškarac ejakulira tokom seksualnog odnosa ili masturbacije.

Tokom spermograma, laboratorijski tehničar će analizirati uzorak sperme kako bi procenio različite karakteristike, uključujući:

Koncentraciju spermatozoida: Ovo se odnosi na broj spermatozoida u uzorku sperme. Normalna koncentracija spermatozoida je oko 15 miliona po mililitru.

Pokretljivost spermatozoida: Pokretljivost se odnosi na sposobnost spermatozoida da se kreću prema jajnoj ćeliji. Normalna pokretljivost je oko 40%.

Morfologiju spermatozoida: Morfologija se odnosi na oblik i veličinu spermatozoida. Normalan oblik sperme je oko 30%.

Volumen ejakulata: Ovo se odnosi na količinu sperme koju muškarac ejakulira tokom seksualnog odnosa ili masturbacije. Normalna količina ejakulata je oko 1,5-5 mililitara.

PH vrednost: PH vrednost se odnosi na kiselost sperme. Normalna PH vrednost je između 7,2 i 7,8.

Broj leukocita: Leukociti su bela krvna zrnca koja se nalaze u uzorku sperme. Normalna vrednost leukocita u spermi je manja od 1 milion po mililitru.

Ukoliko je bilo koja od ovih karakteristika abnormalna, to može ukazivati na probleme sa plodnošću muškarca. Na primer, niska koncentracija spermatozoida može otežati oplodnju jajne ćelije, dok niska pokretljivost spermatozoida može otežati njihovu sposobnost da dopru do jajne ćelije.

Spermogram je neinvazivan test i ne izaziva bol ili nelagodu. Muškarac obično dobija uputstva kako da pripremi uzorak sperme kod kuće, a zatim uzorak donosi u laboratoriju gde se analizira.

Ukoliko muškarac ima problema sa plodnošću, postoji nekoliko opcija za tretman, uključujući lekove, hirurške zahvate i veštačku oplodnju. Međutim, pre bilo kakvog tretmana, potrebno je uraditi detaljnu procenu plodnosti muškarca, uključujući spermogram.

Ukratko, spermogram je osnovni test za procenu plodnosti muškaraca i koristi se za procenu koncentracije, pokretljivosti i morfologije spermatozoida

Kada se preporučuje analiza spermograma?

Spermogram se obično preporučuje kada muškarac i partnerka pokušavaju da začnu dete, a ne uspevaju u tome. Takođe, spermogram se preporučuje ukoliko muškarac ima problema sa seksualnom funkcijom, kao što su problemi sa ejakulacijom ili impotencija.

Pored toga, spermogram se može preporučiti u sledećim situacijama:

  • Ukoliko muškarac ima nisku plodnost ili je ranije bio izložen toksičnim supstancama koje mogu uticati na plodnost.
  • Ukoliko muškarac ima bilo kakve probleme sa plodnošću, preporučuje se da se obrati svom lekaru kako bi utvrdio uzrok problema. Spermogram može biti koristan alat u proceni plodnosti muškarca i pomoći u određivanju najboljeg tretmana za njega i njegovu partnerku.
  • Ukoliko muškarac ima istoriju hirurških zahvata u području testisa ili prepona.
  • Ukoliko muškarac ima istoriju ozbiljnih bolesti koje mogu uticati na plodnost, kao što su dijabetes, srčane bolesti ili bolesti jetre.
  • Ukoliko muškarac koristi lekove koji mogu uticati na plodnost, kao što su antidepresivi, steroidi ili kemoterapija.
  • Ukoliko muškarac ima istoriju neplodnosti u porodici.

Gde uraditi analizu

Spermogram se može uraditi u različitim laboratorijama ili klinikama koje se bave reproduktivnim zdravljem, a jedna od najboljih je svakako Analife bolnica u Beogradu. Najbolje je da se obratite svom lekaru opšte prakse ili urologu kako biste dobili preporuku za laboratoriju u kojoj možete uraditi spermogram.

U većini slučajeva, potrebna je prethodna priprema za uzimanje uzorka sperme, kao što je apstinencija od ejakulacije određen broj dana pre uzimanja uzorka. U laboratoriji će vam dati savete o tome kako da se pripremite za uzimanje uzorka sperme i kada je najbolje da uradite spermogram.

Spermogram se obično radi u laboratoriji koja ima opremu za mikroskopiju i mogućnost analize uzoraka sperme. Nakon uzimanja uzorka sperme, laboratorijski tehničar će pregledati uzorak pod mikroskopom i analizirati broj i kvalitet sperme, oblik spermatozoida i druge faktore koji mogu uticati na plodnost muškarca. Rezultati spermograma se obično vraćaju u roku od nekoliko dana.