Osnovne stvari koje treba da znate o zubnim krunicama

Kada idete kod bilo kojeg lekara, naravno da se od vas ne očekuje da znate sve, ali od vas se očekuje da razumete neke osnovne pojmove, da razumete šta vam on generalno govori, da pokušate da ga shvatite. Dakle, potrebno je da imate neko osnovno znanje o funkcionisanju vašeg organizma, da biste razumeli lekara. Isti je slučaj i kada odete kod zubara.

Ipak, sve što vam nije jasno treba odmah da pitate i ne treba da vas bude sramota, jer je jako važno da uvek znate na čemu ste i da naravno uvek razumete šta će stomatolog da vam uradi, na koji način, koliko će to da vas košta, koliko će vam vremena oduzeti, kako se nakon neke popravke ponašati i slično. S obzirom da je ugradnja krunica jedan vrlo čest posao stomatologa, onda govorimo o stvarima koje treba da znate možda i pre nego što odete kod stomatologa, čisto da biste na neki način bili pripremljeni i da biste bolje razumeli ono što vam zubar govori. Za svaki problem koji imate sa zubima ili ako jednostavno želite blistav osmeh tu je stomatološka ordinacija Vuković da vam pomogne.

Krunice vam jednostavno olakšavaju život

Da, ovo je možda grubo rečeno, ali je zapravo tako. Vaši zubi vremenom izgube funkcionalnost, zbog kvara, lome se i onda vi čak nekada i nesvesno ne jedete na jednoj strani jer znate da će vas tu boleti nešto, znate da će vam se na primer iritirati desni zbog povrede nekog zuba, znate da će vam tu hrana zapadati u pokvareni ili napukao zub i slično.

Kada stavite krunicu na taj zub, to  znači da ćete opet moći da jedete na toj strani i da normalno funkcionišete, a samim tim olakšaćete sebi život.

Krunice utiču i na vaš izgled

Da i ovo zvuči malo čudno, ali krunice utiču na vaš osmeh pre svega, pogotovo ukoliko ste imali problema sa prednjim zubima ili sa zubima koji se vide kada se nasmejete ili otvorite usta. Zbog toga one i te kako utiču da vaši zubi izgledaju lepše i čine vas srećnijim nego pre, tako da možete da smejete koliko vam je volja.

Večita dilema – metalne ili bezmetalne krunice

Bezmetalne krunice su novijeg datuma, da tako kažemo, dok se metalne krunice koriste godinama i već svi znaju za njih, a mnogi od nas ih i imaju. Međutim, sve više stomatologa preporučuje bezmetalne krunice, zbog njihovih specifičnih kvaliteta i zbog toga što su bezmetalne krunice bolje rešenje. Naravno da je na vama da odlučite kada vam stomatolog preporuči, ali verovatno će vam svaki zubar to preporučiti. I to ne samo zbog cene, koja je naravno viša  kada su u pitanju bezmetalne krunice, već i zbog zaista svih kvaliteta koji ih krase, od samog izgleda bezmetalne krunice, zbog materijala od kojeg je napravljena, tačnije cirkonijuma – čvrstog i izdržljivog materijala, materijala čija boja i tekstura najbolje podsećaju na prirodne zube, materijla koji traje godinama.

Kada imate krunice na isti način održavate oralnu higijenu

Isti je slučaj i sa metalnim i sa bezmetalnim krunicama. Dakle, normalno perete zube, koristite konac za zube, perete zube nekoliko puta dnevno, idete redovno kod stomatologa, koristite neka profesionalna sredstva za ispiraranje i redovno održavate oralnu higijenu. Sve što se zapusti nije dobro i loše će da se odrazi po vas.