Obezbedite svojoj bebi udobnost za slatke snove

U prvim danima, nedeljama i mesecima, bebe provode mnogo vremena u krevetu, bar dremajući (moguće je čak 17 sati dnevno). Zbog toga je izuzetno važno da opremite njihov krevetić  posteljinom koja je sigurna, čista i udobna. Sa foruma i portal za roditelje, izvukli smo najpotrebnije savete i pokušali da odgovorimo na pitanje šta sve treba da znate o posteljini za bebe? 

Ne postavljajte bebi ništa labavo

Držite ćebad i meke predmete van bebinog kreveta. Iako je ćebence koje je baka isplela mnogo simpatično i udobno – labavoj posteljini nije mesto u krevetu vašeg deteta. Nezgode, nažalost, potvrđuju da prekrivači, jastuci, plišane životinje ili slični predmeti mogu dovesti do gušenja ili slučajnog davljenja bebe.

Možete da koristite uklopljenu posteljinu za bebe, koja služi za spavanje i povijanje. Sem nje, još jedino beba treba da boravi u svom krevecu.

Promenite posteljinu za bebu jednom nedeljno

Biće trenutaka kada je očigledno da čaršave treba očistiti. Međutim, ako se pitate koliko često treba da perete posteljinu za bebe, najispravnije bi bilo jednom nedeljno. Čak i kada posteljina za bebe nema vidljive mrlje, može sadržati mikroskopsku nečistoću, poput prašine i prljavštine, koja se ne vidi golim okom. To može iritirati kožu vase bebe.

Koristite nežni deterdžent

Meka i nežna koža vašeg mališana može biti zaista vrlo osetljiva. Ako primetite da je blago iritirana (alergija ili ekcem), pokajaćete se što niste oprali posteljinu deterdžentom bez boje i mirisa, koji je namenjen baš za naše najmlađe članove porodice. Blagi deterdženti će i sačuvati vašu posteljinu za bebe.

Organski pamuk – najbolji materijal za posteljinu za bebe

Ovo je još jedan način da zaštitite nežnu kožu bebe. Izaberite posteljinu za bebe koja je organska. Procenjuje se da 25% svetskih pesticida i 10% insekticida ide u biljke pamuka, a koža bebe je podložnija reakciji na ove hemijske ostatke. Zato je od presudnog značaja da upotrebljavate posteljine koje su napravljene od mekog, organskog, prozračnog 100% pamuka.

Nabavite rezervne komade posteljine

Kada imate bebu, nezgode se dešavaju, zato budite spremni za najneurednija iznenađenja. U pripravnosti je spas –  imajte pri ruci rezervnu posteljinu za bebu. Mnogobrojni čaršavi u različitim bojama i dezenima omogućavaju vam da dodate i lični pečat bebinoj kolevci.

Zato preporučujemo kupovinu kompleta posteljine za bebe sa najmanje 3 seta koja možete oprati, očistiti i čuvati za hitne slučajeve u njenom krevetiću.

Koristite navlaku za zaštitu dušeka

Jasno je da je curenje po posteljini usred noći neizbežno, ali i menjanje čaršava u zombi -stanju je veliki problem. Prvu pomoć bi trebalo da potražite u nepromočivoj navlaci. Najpre kupite dodatni štitnik za dušek i sve postavite odmah kada nameštate bebin krevet.

Na ovaj način, sledeći put kada se suočite sa naletom kasnonoćnog izlivanja tečnosti, možete jednostavno ukloniti gornja dva sloja, dok je ostatak kreveta spreman da vaša beba nastavi sa odmorom, a i vi pored nje.

Kada je beba daleko od kuće, poželećete da što više aspekata njene rutine sa spavanjem ostane isto. Zato ne zaboravite i da sastavite krevetić sa udobnom posteljinom za bebe na koju je ona navikla.