Koje vežbe možete da radite u trudnoći, a koje bi trebalo izbegavati

Trudnoća je jedan od najlepših perioda svake žene koja se odluči na to. Svakako da postoje žene koje možda lošije podnose trudnoću od drugih žena ali je neosporivo da je drugo stanje jedno nezaboravno iskustvo.

Održavanje zdravlja u trudnoći je uvek broj jedan za sve trudnice. Ovo podrazumeva pravilnu ishranu, dobar san kao i unošenje određenih vitamina. Nekada se smatrlo da je fizička aktivnost loša za trudnoću ali se ispostavilo potpuno suprotno. Fizička aktivnost je veoma bitna za održavanja zdravlja tako je svakako važno da se posvetite njoj i u toku trudnoće. Postoje vežbe koje se svakako ne preporučuju trudnica ali dokle god ste pažljive možete biti i aktivne.

Šetnja je uvek najbolji izbor

Počećemo sa najboljom i najzdravijom vežbom. Neki je i ne smatraju vežbom ali beneficije po zdravlje su neizbežne. Kretanje tela je poželjno u trudnoći jer može sprečiti bolove u zglobovima i leđima koji se često dešavaju u drugom stanju. Takođe, možete održati željenu kilažu tako što ćete ostati aktivni. Šetnja nije mnogo zahtevna, možete odrediti tempo koji vama odgovara kao i kilometražu. Potrudite se da svaki dan prošetate koliko god da ste u mogućnosti, kao i da boravite u prirodi. Vodite računa samo da pravite redovne pauze i čuvajte se od krpelja jer oni mogu da ne bi došlo do komplikacije zvane lajmska bolest o kojoj više možete čitati na ovom sajtu.

Joga za trudnice

Kao što smo pomenuli, za fizičku aktivnost je potrebno odobrenje lekara. Ovo se naročito odonosi na vežbe kao što je joga. Obična joga nije preporučljiva za trudnice, zbog toga je bitno da budete sigurni da su vežbe prilagođene vašem stanju. Joga za trudnice izuzetno povoljno utiče na vaše zdravlje i vašu izdržljivost. Joga vas može osloboditi bola u leđima i pomoći vam da se opustite. Nikada nemojte na svoju ruku da radite vežbe naročito u ovom stanju. Mnogi greše tako što misle da će ima razni tutorijali sa interneta pomoći da na pravilan način urade vežbe. Ukoliko ste u drugom stanju nema potrebe za ovakvim rizikom jer uvek možete uplatiti čas joge i imati instruktora koji će vam pokazati kako se rade vežbe.

Izbegavajte dizanje tegova

Vežbe koje zahtevaju malo veći napor nisu preporučljve za buduće mame. Vežbe poput dizanja tegova može pokrenuti i stomačne mišiće i zbog toga je preporučljivo izbegavati ih. Naravnno i ostale vežbe koja aktiviraju stomačne mišiće nikako se ne preporučuju trudnicama. Od pomoćnih sredstava možete korsititi loptu koja će vam takođe pomoći u oslobađanju bola u leđima, a i pružiće vam veći komfor koji je preko potreban u trudnoći. Takođe, ne preporučuju se ni vežbe koje zajtevaju izdržljivost jer tako naprežete i grejete svoje telo koje može dovesti do dehidracije.

Uvek imajte vodu kod sebe

Kad smo već kod dehidracije moramo naglasiti da je dehidracija veoma opasna naročito za vreme trudnoće. Ako ne unosite dovoljno tečnosti može doći do preranih kontrakcije i uplašiti vas kao i sve ljude oko vas. Dok je fizička aktivnost svakako prpeoručljiva sve morate raditi prilagođeno vašem stanju i da uvek kod sebe imate tečnost pomoću koje ćete ostati hidrirani sve vreme. Voda svakako povoljno utiče na zdravlje vašeg organizma, tako da ni u kom slučaju vam neće naškoditi.