Koja je razlika između dobrog i lošeg holesterola?

Jedan od čestih zdravstvenih problema, posebno kod pripadnika nešto starije populacije, jeste povišen holesterol koji dovodi do brojnih zdravstvenih komplikacija, bolesti, koje se često završavaju i smrtnim ishodima.

Zbog svega toga, veoma je bitno da vodite računa o svom zdravlju, da redovno regulišete i proveravate krvnu sliku, koja je u najvećem broju slučajeva, za brojne bolesti najbolji pokazatelj. Posebno za bolesti koje nastaju kao posledica povećanog nivoa lošeg holesterola. Kako nastaje loš holesterol, i kako ga izlečiti na prirodan način, možete pročitati ovde.

Kada već pominjemo loš holesterol, bitno je da znate da postoji i dobar holesterol, ali i to da se i jedan i drugi nalaze uvek u organizmu svakog čoveka, te da bez njih nema ni normalnog funkcionisanja. Holesterol ili masnoća u krvi, bitan je zbog stvaranja brojnih hormona, ali i zbog nastajanja i održavanja svih ćelija u ljudskom organizmu, što znači da je važno da znate da holesterol nije nužno loš, već loš postaje kada dođe do disbalansa između lošeg i dobrog holesterola.

Ukoliko ne znate koje su to glavne razlike između ove dve vrste holesterola, evo onih glavnih karakteristika, kako jednog, tako i drugog.

Loš holesterol – LDL holesterol

Loš holesterol ili kako se označava u medicini, LDL, zapravo nije uvek i isključivo loš. Iako ga tako nazivamo, on je nezaobilazan u izgradnji ćelija, te njihovom normalnom stvaranju i održavanju. Međutim, loš u pravom smislu te reči postaje u trenutku kada dođe do visokog nivoa lošeg holesterola u organizmu. U tim trencuima, loš holesterol se skuplja u krvnim sudovima, arterijama, kapilarima i dolazi do njegovog gomilanja i zgrudvavanja. U ovakvim stanjima, arterije i kapilari gube svoju elastičnost, krvni sudovi se tanje, uopšte se remeti normalan protok krvi, što dovodi najčešće do arterioskleroze koja utiče na nastajanje moždanih i srčanih udara. Zbog svega toga, a posebno zbog činjenice da najveći broj umrlih jeste od srčanog ili moždanog udara, trebalo bi preventivno i redovno da kontrolišete krvnu sliku, te tako da održavate balans između dobrog i lošeg holesterola.

Dobar holesterol – HDL holesterol

Dobar holesterol ili HDL, kako se označava u medicini, bitan je isto koliko i loš holesterol. Međutim, najbitnije jeste da među njima vlada balans u nivou koji postoji u organizmu ili da nivo dobrog holesterola bude viši od nivoa lošeg holesterola. Razlog zbog kojeg se ovaj holesterol naziva dobrim jeste to što se na određeni način vezuje za loš holesterol koji se nakuplja po zidovima arterija i kapilara, te ga uklanja sa tih zidova i sprovodi dalje kroz organizam, čime onemogućava stvaranje svih komplikacija koje dovode do problema i stanja kao što je moždani ili srčani udar.

Postoje najrazličitiji načini regulacije nivoa holesterola, te postizanja njihovog balansa. Na prvom mestu jeste način ishrane, zbog čega je potrebno da se uvedu brojne, a nekada i veoma velike promene u ishrani kako bi nivo lošeg holesterola spao, te se približio ili ujednačio nivou dobrog holesterola.

Osim ishrane, tu je i isključenje konzumiranja alkoholnih pića, ali je kao preventiva veoma bitna fizička aktivnost, te upotreba pojedinih suplemenata koji se koriste kao dodatak ishrani, a koji povećavaju nivo dobrog holesterola u organizmu.