Kako se manifestuje nedostatak vitamina D?

Nedostatak vitamina D obično se javlja zato što koža nije često izložena suncu. Telu je potrebno UV svetlo za sopstvenu proizvodnju ovog vitamina .

Međutim, nedostatak može nastati i zbog bolesti. Više o tome i mogućim posledicama možete pročitati u daljem tekstu. 

Nedostatak vitamina D

Nedostatak ovog vitamina  se često javlja kod ljudi koji većinu vremena provode u zatvorenom prostoru, a retko na otvorenom. Telo pokriva većinu svojih potreba za ovim vitaminom  sopstvenom proizvodnjom koristeći sunčevu svetlost.

Međutim, ako koža nije „snabdevena“ dovoljno UV zraka, potrebnim vitaminom D se mora više snabdevati hranom ili suplementima. Međutim, teško je pokriti procenjene dnevne potrebe za ovim vitaminom  kroz vašu ishranu, čak i ako jedete uravnoteženu i raznovrsnu ishranu. 

Rizici koji nastaju nedostatkom ovog vitamina

Postoji mnogo simptoma nedostatka ovog vitamina, jer je telu potreban vitamin D za širok spektar procesa. Jedan od njegovih glavnih zadataka je zdravlje kostiju. Ovaj vitamin takođe podržava imuni sistem, mišiće i kosu, na primer .

Evo nekih mogućih efekata nedostatka ovog vitamina : gubitak kose,  povećana osetljivost na infekcije, slabost mišića, bol u mišićima , bolovi u telu, poremećena mineralizacija kostiju (rahitis kod dece, osteomalacija kod odraslih) sa bolovima i deformacijama kostiju, neuromuskularna hiperekscitabilnost  zbog nedostatka kalcijuma kao posledica nedostatka vitamina sa grčevima u mišićima, migrenama itd.

Ozbiljne bolesti  kao uzrok nedostatka vitamina

Osim gore navedenih simptoma nedostatka vitamina D, postoje i neke ozbiljne bolesti koje mogu dovesti do nedostatka vitamina: depresija , rak, kardiovaskularne bolesti (npr. srčani udar , moždani udar ), respiratorna oboljenja (kao što je astma ), metaboličke bolesti bolesti (kao što su To uključuje dijabetes tipa 2) i autoimune bolesti (kao što je multipla skleroza). 

Uglavnom, nije jasno da li je nedostatak vitamina uzrok ili posledica ovakvih bolesti ili povećan unos vitamina D može pomoći protiv navedenih bolesti.  Prema dosadašnjim saznanjima, izvesno je da dobra zaliha ovog vitamina može smanjiti rizik od padova, lomljenja kostiju, gubitka snage, gubitka pokretljivosti i ravnoteže i prerane smrti kod starijih ljudi.

Nedostatak ovog vitamina kod dece

Dečja tela se stalno menjaju i rastu. Zbog toga je još važnije imati adekvatnu zalihu hranljivih materija i vitamina. Konkretno, bez dovoljne količine ovog vitamina , kosti nisu u stanju da inkorporiraju minerale iz krvi u koštanu supstancu. Kao rezultat, kosti ostaju meke i deformišu se. Doktori tada govore o rahitisu.

Odojčad ima povećan rizik od nedostatka ovog vitamina i rahitisa koji nastaje – s jedne strane zato što majčino mleko sadrži malo vitamina D, a sa druge strane zato što nežna bebina koža ne bi trebalo da bude izložena direktnoj sunčevoj svetlosti. Zato pedijatri preporučuju da sve bebe dobijaju kap ovog vitamina  svakog dana od kraja prve nedelje života do kraja prve godine života kako bi se sprečio rahitis. Ova preporuka se odnosi i na dojenčad i na bebe koje nisu dojene.

Dijagnostikovanje

Ako se sumnja na nedostatak ovog vitamina, uzima se uzorak krvi za merenje serumske koncentracije 25-hidroksivitamina D (25-OH vitamina D). Ovo je oblik skladištenja  ovog vitamina . On odražava snabdevanje ovog vitaminom  kroz samoproizvodnju i unos hranom.