Kako do savršenih zuba?

Zubne krunice mogu biti metalne i bezmetalne. Metalne zubne krunice izrađuju se od posebnih metala kao što su to hrom, molibden ili paladijum. Sastav metalnih krunica nije potpuno od metala, već je njihova površina keramičke prirode. Za razliku od metalnih, bezmetalne krunice prave se od cirkonijuma, koji spada u keramičke materijale visoke izdržljivosti i čvrstine.

Cirkonijum od koga se izrađuju bezmetalne krunice nije isti kao onaj koji se koristi u proizvodnji bižuterije. Pored navedenih, u stomatologiji se još koriste i litijum-disilikatne keramičke krunice. One se izrađuju od pune keramike i služe za ugrađivanje na pojedinim zubima. Nekada davno koristile su se i krunice od zlata i titanijuma, ali je danas zu prakci to jako redak slučaj.

Zašto bezmetalne krunice?

U poslednje vreme, doktori sve više preporučuju bezmetalne krunice zbog svojih očiglednih prednosti, a neke od njih možete pročitati i na sajtu ordinacije Vuković. Naime, kako su bezmetalne krunice izrađene od cirkonijuma, koji je veoma sličan staklu, one najčešće ispunjavaju estetske zahteve svih pacijenata. Bezmetalne krunice, prvenstveno izgledaju prirodno, zbog toga što potpuno propuštaju svetlost i daju blistavu belinu i prirodnu boju zubima. Za razliku od bezmetalnih, ugradnjom metalnih krunicama, posle određenog perioda zubi odnosno krunice će promeniti boju i postoji mogućnost da vaši zubi umesto blistave beline pruže siv izgled zbog unutrašnjeg metalnog jezgra metalne krunice.

Pored navedenog, bezmetalne krunice opet zbog materijala od kog su sastavljene, daju garanciju na dugotrajnost i čvrstinu. Stoga, ne morate brinuti koliko će vaši novi zubi trajati, jer kod nekih pacijenata traju i po nekoliko decenija, iako je minimum koju stomatolozi garantuju 10 godina.

Ono što je jako važno za sve pacijente, jeste da su bezmetalne krunice izrađene od prirodnog materijala te tako ugradnjom istih ne postoji ili je veoma mala mogućnost da se u vašim ustima jave bilo kakve negativne reakcije, ili da ih vaše telo odbaci.

Neka vaš osmeh blista

Isto tako, prilikom ugradnje bezmetalnih krunica, proces brušenja zuba je dosta manji u odnosu na brušenje zuba kod ugradnje metalnih krunica, čime se čuvaju i zubi i desni, pa je tako mogućnost od bolesti paradontopatije značajno smanjena.

Površina bezmetalnih krunica veoma je otporna na kiseline i razne supstance koje često unosimo u organizam. Stoga se na njoj neće stvarati određene pukotine, pa ni taložiti naslage, što opet doprinosi boljem čuvanju desni od započete ili nastajanja paradontopatije, dok će se kod metalnih krunica često pojaviti alergijske rekacije, videti dotrajalost ali i videti metalni deo krunice prilikom povlačenja desni usled starenja ili paradontopatije.

Ima li mana?

Na kraju, iako bezmetalne krunice sigurno prednjače u odnosu na metalne, postoji jedna mana, zbog koje se opet mnogi okreću ugradnji metalnim krunicama, a to je njihova cena. Cena jedne bezmetalne krunice ide i do 250e, dok je za ugradnju cele vilice ta cena i više od 2000eur.

U svakom slučaju, iako ugradnja bezmetalnih krunica i nije tako pristupačna većini, trebalo bi uzeti sve aspekte u obzir prilikom ugradnje i jednih i drugih, posebno kada znamo da pored savršenog estetskog izgleda, možemo povratiti svoje samopouzdanje, osećaj pripadnosi i osećaj sreće na duži vremenski period.

Naravno, u dogovoru sa vašim stomatologom, možete uzeti u opciju i izbor ugradnje bezmetalnih krunica na prednje, dok za zadnje odnosno manje vidljive zube možete iskoristiti metalne krunice. Razmislite o svakoj opciji i birajte najbolje za sebe.