Kako da zaštite svoj vid na radnom mestu?


Raznovrsnost zanimanja doprinela je tome i da postoje raznovrsni vidovi zaštite na radu u odnosu na to. Ipak jedno čulo posebno može biti izloženo štetnim ucitajima na radnom mestu. Reč je o našem čulu vida.

Naravno, postoje grupe zanimanja koje su posebno ugrožene u tom delu – tu mislimo na one koji rade sa aparatima za varenje i izloženi su uticaju najsitnijih čestica, zatim oni čiji posao posebo podrzumeva svakodnevnu izloženost zračenjima koja dolaze od savremenih tehnologija, ali i medicinski radnici u bliskom kontkatu sa isparenjima.

Sve su to potencijalno rizične situacije za oštećenje vida te je potrebno i zaštiti se adekvatno u odnosu na svaku. Ali ne bilo kako. Potrebno je da zaštita bude adekvatna da bi uopšte imala smisla.

Zaštitite oči od prekomernog gledanje u ekrane

Dostupni statistički podaci govore o tome da u proseku oko jedanest sati u toku jednog dana provedemo gledajući u ekran. Kako na poslu tako i u privatne svrhe. Gledamo u televizor, kompjuter, mobilni telefon, tablet i druge aparate. To povećava rizik od kratkovidosti i može uticati na kvalitet sna. Prvi savet je preventivne prirode i podrazume da budete uvek ispod ovog proseka. To znači da vodite računa da što manje vremena provedete pred ekranima pametnih uređaja, da se dovoljno udaljite od ekrana, te da pravite česte pauze za treptenje. Ali svi znamo koliko je to izazvno jer se rad većine ljudi svodi na gledanje u monitore. Zato, u svrhu preventive, kada već ne možeda da izbegnete rad na računaru, možete uzeti zaštitne naočare od zračenja bez dioptrije. One su danas veoma dostupne i možete ih naći u skoro svim bolje opremljenim optičarskim radnjama. 

Poboljšajte ishranu i ojačajte imunitet

Da biste smanjili mogućnost očnih oboljenja jedite zdravo. Vaš meni sa hranom obogatite raziličitim vrstama ribe. Pored toga obogatite jelovnik i povrćem, posebno šargarepom, čuvenom zaštitnicom vida. Redovna hidratacija vodom može biti jednako efikasna u preventivne svrhe. Zato, ne budite lenji i za doručak na poslu ne jedite peciva i pekarske proizvode, već odvojite vreme da spremite obrok koji je bogat vitaminima i mineralima. Takođe, ne zaboravite da na radnom mestu pijete vodu. To neće samo uticati na vaš vid, već i na vašu koncentraciju, fokus ali može izazvati i druge bolesti i teškoće. 

Zaštitne naočare 

Ako radite sa drvetom, metalom, plastikom ili bilo kojim materijalom čijom modifikacijom ili radnom na njemu lete čestice i prašina koja lako može dospeti u oko, treba da nosite zaštitne naočare. Nemojte misilte da ćete istu zaštitu postići i sa sunčanim naočarama. Odabir zaštitnih naočara treba da bude takav da one prijanjaju vašem licu, da pokrivaju predeo oko očiju dobro i na taj način ih štite. Nepažnja i nebriga mogu vas dovesti do povreda koje drugoročno mogu ugroziti vaše zdravlje. A cena je mala. Dostupnost zaštitnih naočara u svim prodavnicama opreme za zaštitu na radu ne može biti izgovor da iste ne posedujete ako se bavite ovim poslovima. Ima raznih oblika, veličina i modela zaštitnih naočara tako da ćete sigurno naći odgovarajuće.

Čuvajte svoj vid jer bez njega svet više neće biti isto mesto za vas. Negujte čistinu pogleda, i vaše zdravlje. Mislite na vreme i birajte da budete odgovorni. Čak i na radnom mestu.