Kako ćilibarske ogrlice za bebe pomažu pri izrastanju zubića?

Nikakva tajna nije, niti medicini nešto strano da se več vekovima, čak po brojnim stanovištima i milionima godina, ćilibar koristi u različite lekovite svrhe, ali najpre kako bi se uklonio bol i podigao i izgradio imuni sistem kod čoveka. Ćilibar predstavlja fosilnu smolu, a kako svi znamo da je smola i te kako lekovita, onda u njegovo dejstvo i delotvornost ne treba nikako sumnjati.

Zato se još odavno, ćilibar koristi kao dragoceni kamen od kojeg se prave oglrice za bebe kako bi se umirile prilikom perioda kada izrastaju prvi zubi, te kako bi se njihov imuni sistem podigao na zadovoljavajući nivo.

Kako ćilibar deluje?

Poznato je da se ćilibarske ogrlice za bebe nose prilično usko uz vrat, ne sasvim, već komotnije, ali je bitno da ove ogrlice za bebe budu uz kožu, jer je upravo taj dodir od najveće važnosti. U dodiru sa kožom, ćilibar se greje od same temperature tela, zbog čega isušta iz sebe ulja koja su lekovita, odnosno, takozvanu ćilibarsku kiselinu, koja prodiru dalje u krvotok i deluju na sam bol, napetost koju stvara nicanje zuba, a samim tim, kako prolaze kroz krvotok, ostaju u organizmu i utiču na izgradnju i jačanje imunog sistema, što je u stvari i najvažnija funkcija ovih ogrlica za bebe. Osim na bol, ogrlice za bebe napravljene od ćilibara utiču na smanjenje povišene telesne temperature koja se najčešće javlja kao propratni efekat samog nicanja zuba i oslabljenog imunog sistema u tom periodu života i razvoja deteta, pa tako vraćaju smirenost bebi, uklanjaju groznicu, te joj vraćaju apetit koji ume da se izgubi u velikoj meri tokom meseci kada zubići izbijaju na površinu.

Čemu još služe ćilibarske ogrlice za bebe?

Tradicionalno, budući da je ovo „lek“ koji su koristile još naše prabake, ali i njihove bake, ove ogrlice za bebe se već dugo, dugo koriste kao način da se mališanima pomogne prilikom nicanja zuba, budući da je to jedan od većih problema u početku sa kojima se roditelji susreću, osim grčeva.  Opširnije o njihovom delovanju prilikom nicanja zube možete pročitati na sajtu, koji se nalazi na sledećem linku.

Pored toga, lekovita ulja iz samog ćilibara utiču umirujuće na dete, ali, osim toga, njihov imuni sistem postaje jači, pa su ove ogrlice za bebe potpora organizmu u trenutku kada on ostaje bez prirodne podrške imuniteta koji je nasleđen od majke. Međutim, ćilibarske ogrlice za bebe imaju i neke druge funkcije, dobre strane, zbog čega su uvek dobra odluka „novopečenih“ roditelja.  Veoma su dobre protiv zapaljenja uha, grla, nekih stomačnih tegoba, pa postoji verovanje da bebama pomažu i sa samim grčevima koji se javljaju kod svakog novorođenčeta. Delujući pozitivno na izgradnju i jačanje imunog sistema, ove ogrlice za bebe su odlične i kada su u pitanju neke infekcije, iritacije koje se pojavljuju kao razne reakcije na koži, te utiču i na zdravlje respiratornog sistema. Zbog svih ovih, ali i drugih mnogobrojnih dobrih strana ćilibarskih ogrlica za bebe, one su sasvim sigurno i pouzdano jedna od najboljih odluka koje svaki roditelj može da donese za svog mališana, ali da time i sebi ublaže neprospavane i noći pod tenzijom i nervozom.