Jednostavni trikovi za uklanjanje tamnih podočnjaka


Tamni krugovi ispod očiju su prilično uobičajena pojava. Često su praćeni kesama i borama, pa mogu izazvati neželjene komentare o tome koliko umorno izgledate. Zapravo, postoji mnogo razloga koji utiču na stvaranje podočnjaka i ne radi se uvek samo o nedostatku sna. Genetski faktori, izvesne bolesti, kao i različiti spoljašnji uticaji, mogu dovesti do njihovog stvaranja.

Nešto podložnije su starije osobe i ljudi sa tamnijim tipom kože, koji su skloniji hiperpigmentaciji područja oko očiju. Umor je možda najpoznatiji uzrok, ali zapravo postoji mnogo razloga za podočnjake. U većini slučajeva nema potrebe za brigom niti je potrebna medicinska pomoć, ali podočnjaci nekada ukazuju i na određene zdravstvene probleme.

Dovoljno sna

Previše ili premalo sati sna dokazano dovode do ubrzanog stvaranja tamnih krugova oko očiju. Nedostatak sna takođe može dovesti do nakupljanja tečnosti ispod vaših očiju, uzrokujući da izgledaju natečeno. Tamni krugovi koje vidite mogu zapravo biti senke koje bacaju natečeni kapci.

Preterano spavanje, ekstremni umor ili ukoliko se jednostavno desi da ostanete budni nešto duže nakon uobičajenog vremena za spavanje, mogu uzrokovati stvaranje tamnih krugova ispod očiju. Manjak sna dodatno isušuje kožu i dovodi do toga da koža izgleda bleđe nego inače, dodatno ističući problem. Tamna tkiva i krvni sudovi ispod vaše kože mogu početi da se vide, te pokušajte da uspostavite zdravu i kontrolisanu rutinu spavanja.

Genetski faktori

Porodična istorija takođe igra ulogu u razvoju tamnih krugova ispod očiju. Ova nasledna osobina se vidi u ranom detinjstvu i vremenom, tamni krugovi mogu da posvetle ili da postanu još tamniji. Na sreću, postoji nekoliko različitih metoda lečenja koje možete isprobati da biste se rešili krugova ispod očiju. Neki tretmani mogu u potpunosti da otklone tamna područja, dok ih drugi čine znatno manje vidljivim.

Sve je popularnije nehirurško uklanjanje podočnjaka zbog potpunog odsustva bola, brzih rezultata i velike efikasnosti. Za koji god vid lečenja da se odlučite, važno je da se konsultujete sa stručnim licima kako ne biste ugrozili svoje zdravlje i kako biste dobili najbolje moguće rezultate.

Alergije

Alergijske reakcije i suvoća očiju takođe mogu da dovedu do stvaranja podočnjaka ili do pogoršanja trenutnog stanja. Kada imate alergijsku reakciju, vaše telo oslobađa histamin, hemijsku supstancu, kako bi se borilo protiv napadača. Ovaj proces dovodi do pojave nekoliko simptoma, uključujući svrab, crvenilo i natečene oči. Usled dejstva histamina, takođe dolazi do proširenja krvnih sudova i njihove povećane vidljivosti ispod kože.

Alergije mogu povećati vašu želju da trljate i češete kožu oko očiju koja svrbi i koja je već nadražena. Ove radnje mogu pogoršati simptome, uzrokujući upalu, otok i pucanje sitnih krvnih sudova. Svi ovi činioci zajedno mogu dovesti do stvaranja tamnih krugova ispod očiju.

Promenite loše navike

Naš način života i navike koji formiramo nesumnjivo ostavljaju trag na našim telima i licima. Ako ste u nedoumici oko podočnjaka kao neugodnog estetskog fenomena, možda je vreme da preispitate svoje navike i redukujete njihove štetne posledice. Pušenje je vrlo česta pojava i okidač za nastanak mnogih teških bolesti, a negativno deluje i na našu kožu jer usporava protok kiseonika i krvi u telu.

Usled otežanog snabdevanja, našoj koži nedostaje još više proteina i minerala koji su joj neophodni. Konzumacija alkohola je još jedan porok koji uzrokuje širenje krvnih sudova ispod očiju, što na kraju može dovesti do pojave tamnih krugova. Ako zamenite loše navike redovnim vežbanjem i pravilnom ishranom, efekti na vašem licu i telu sasvim sigurno neće izostati.

Ostanite hidrirani

Nedovoljan unos tečnosti može dovesti do mnogih nepoželjnih pojava, a pre svega do stvaranja podočnjaka. Suva koža uglavnom ima očiglednije bore, jer je koža oko očiju najtanja, pa se i tamni krugovi najjasnije vide. Hidratacija kože ne podrazumeva samo korišćenje hidratantne kreme, već i unos dovoljne količine vode. Kada se radi o nezi lica, poželjno je umivanje hladnom vodom i nanošenje hidratantne kreme ili ulja odmah nakon brisanja.

Ako se koža u potpunosti osuši pre nanošenja hidratantne kreme, propustićete trenutak kada emolijans najbolje prodire u kožu. Zaštita od sunca je takođe bitna kako bi se sprečili neželjeni estetski problemi kao što su bore i podočnjaci.

Bez obzira na uzrok, održavanje zdravog načina života uz kvalitetan san, uravnoteženu ishranu i odgovarajuću hidrataciju može pomoći u sprečavanju ili ublažavanju podočnjaka.