Jednostavan zahvat za promenu izgleda

Da li smo u potpunosti zadovoljni svojim izgledom? Pitanje koje često postavljamo ispred ogledala, očekujući neki odgovor. Zdravom ishranom i fizičkom aktivnošču možemo uticati na izgled i zategnutost tela, ali ne možemo korigovati nešto sa čim smo rođeni. Na primer kada nam se ne sviđa naš nos. Neko se rodi sa malo većim nosem, neko sa kifozom, neko sa širokim vrhom nosa i sa podignutim, takozvani „prćasti nos“, neko sa asimetričnim. Sve su to razlozi zbog kojih najčešće devojke se opredeljuju na estetsku hirurgiju.

Da li je skupa ili ne operacija nosa?

Kada rešimo da se operišemo, onda se zapitamo koliko i to košta. U današnje vreme novac je veoma bitan i nažalost nije nam baš sve tako dostupno. Zato se cene operacije nosa kreću od 250 do 3500 eura, u zavisnosti koja metoda se primenjuje i u kojoj ordinaciji se obavlja operacija nosa.

Koje vrste operacija nosa postoje?

Savet doktora jeste da se operaciji ne podleže pre 18 godina. Ipak kada je neko punoletan smatra se da je dovoljno svestan svoga izgleda i da može samostalno da donosi odluku. Ukoliko se pojavi slučaj sa mlađim brojem godina, treba se upoznati sa psihosocijalnim stanjem. Operacija nosa se izvodi u opštoj anesteziji i traje od jedan do dva sata, dok se manje intervencije mogu sprovoditi i u lokalnoj anesteziji. Rinoplastika je drugi naziv za plastičnu operaciju nosa ili korekciju.

Zahvat preoblikovanja nosa, bez obzira da li je u pitanju smanjenje ili povećanje, ali istovremeno olakšava i disanje. Postoperativa podrazumeva zadržavanje na klinici jedan dan. Pacijent leži sa hladnim oblogama, kako bi se sprečio otok. Bolovi su minimalni i lako se regulišu lekovima. Nos je učvršćen flasterima ili gipsanom maskom, koji se skidaju posle sedam dana. Postoji i nehirurška operacija nosa. To predstavlja korekciju nosa bez operacije ili noža. Laserska operacija je svakako najskuplja operacija nosa, ali i najbezbolnija.

Šta je potrebno uraditi pre operacije nosa?

Svakako kao i za svaku operaciju, tako i za ovu je potrebna priprema. Vrlo je bitno da razvijete prijateljski odnos sa doktorom. Hirurg vas upoznaje sa postupkom operacije i zahteva od vas da mu što preciznije kažete kakve biste promene voleli na vašem nosu. Bitno je da na pregledu date podatke o bolestima ili o operacijama ako ste ih imali ranije. Veoma je bitno i da naglasite ukolkiko ste alergični na nešto, ili imate problem sa dijabetisom, anemijom, hroničnim infekcijama. Dve nedelje nakon operacije savetuje se da ne koristite: Aspirin, vitamin E i C. Ni slučajno da se operacija nosa radi u vreme menstrualnog ciklusa.

Šta kažu devojke posle operacije?

Maksimalno posle operacije možete ostati jednu noć u bolnici, ali uglavnom idete posle nekoliko sati . U toku prvih dana imaćete malo modrica oko nosa i očiju, ali sve to može šminkom da se prikrije. Istraživanja pokazuju da se nekoliko hiljada ljudi u svetu odluči na operaciju nosa. Komplikacije su retke, a pacijenti su uglavnom zadovoljni. Operacija nosa treba tako da se uradi, da novi nos ne odstupa od vašeg lica i da se uklapa u fizionomiju vašeg lica. Razultati su trajni, osim promena koje izaziva prirodno starenje.

2Pročitajte još korisnih tekstova iz obalasti zdravlja.