Istine i zablude o ešerihiji

Svi znamo da je ešerihija koli, poznatija kao ešerihija, bakterija koja napada naš organizam i koja se uglavnom leči ispijanjem čaja od peršuna, vrlo specifičnog ukusa koji se mnogima ne dopada, ili eventualno antibioticima. Znamo i to da se ešerihija uglavnom prenosi seksualnim putem pa je ova bakterija automatski tabu tema u društvu, a svakog ko se požali da ima problem sa ešerihijom posmatramo ispod oka. Ovo jesu istine, ali su istine koje stvaraju zablude i predrasude.

Dakle, šta je istina?

Ešerihija jeste bakterija koja napada naš organizam i to, pre svega, urinarni trakt. Ona se kači za zidove mokraćnih puteva, a samim tim, najlakše je prepoznati da nešto nije u redu ukoliko osećamo peckanje ili bol prilikom mokrenja, ako primetimo krv ili ako osetimo sindrom lažnog mokrenja koji se ogleda u tome da imamo osećaj kao da nam je bešika puna, međutim, nije. Osim toga, simptomi ešerihije jesu drhtavica, temperatura, dijareja, dehidracija, ali često simptomi ešerihije zapravo izostanu te ni ne znamo da smo „zaraženi“. Zato, preventive radi, redovno treba proveravati urin, treba voditi računa o zdravoj i balansiranoj ishrani jer ešerihija naročito „napada“ kada naš imuni sitem oslabi, a treba unositi i dosta tečnosti. Može se reći da je pravilna higijena možda i najvažnija jer neodgovarajuća intimna higijena, prljave ruke, zagađena voda, prljavo voće i povrće takođe mogu da prenesu ovu bakteriju. I da, tačno je da se ešerihija prenosi i seksualnim putem i to naročito prilikom analnog seksa, ali budući da to nije jedini razlog, ovo zaista ne bi trebalo da bude tabu. Iako ešerihija uglavnom napada žene, nije nemoguće da i muškarci ponekad „zakače“ ovu bakteriju.

Kako se ešerihija leči?

Kao što je već rečeno, ešerihija se uglavnom leči prirodnim putem, ali i upotrebom antibiotika. Jedino ova kombinacija daje dobre rezultate, samo ako se naravno počne na vreme. Odlaganje terapije može da dovede do ozbiljnijih infekcija i zapaljenja te će sam oporavak trajati mnogo duže. Kada je reč o prirodnim načinima za lečenje ešerihije, voleli vi čajeve ili ne, činjenica je da baš oni pomažu, koliko god opor ukus imali. Osim pomenutog čaja od peršuna, tu su i čajevi od brusnice, kukuruzne svile, breze i uvin čaj. Oni se konzumiraju tri do četiri puta na dan i to uglavnom pre ili nakon glavnih obroka. Ipak, bez obzira na to što je reč o prirodnim, biljnim čajevima, ne bi trebalo da ih konzumirate na svoju ruku već e najpre posavetujte sa lekarom. Još jedan odličan recept jeste „smoothie“ od korena peršuna, limuna, meda i maslinovog ulja – svi sastojci se pomešaju u blenderu, a kaša se konzumira dva puta dnevno. Budući da je reč o sasvim prirodnom leku, mogu ga konzumirati čak i trudnice i deca.

Može li ešerihija da bude dobra?

Zapravo, može! Ona nije nužno „bad guy“. Jer, ešerihija se već prirodno nalazi u našem organizmu, u našim crevima, i pomaže u izgradnji vitamina K, kao i nekih vitamina iz B grupe, pomaže u varenju, a takođe i štiti naš želudac od drugih štetnih bakterija. U slučaju pada imuniteta ili nekog spoljašnjeg zagađenja, ešerihija može da „podivlja“ i preterano se razmnoži, a samo u tom slučaju ona može da nam zada ozbiljnu glavobolju!