Hlamidija – tiha infekcija koja izaziva ozbiljne probleme

Hlamidija je seksualno prenosiva bolest koja retko ispoljava simptome zbog čega se naziva „tiha infekcija“.

Ako se ne leči na vreme može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, kao što su hronične upale, pa čak i sterilitet.

Uzroci

Izaziva je gram negativna bakterija Chlamydia trachomatis.
Hlamidija se prenosi svim vrstama seksualnog odnosa a jedina prevencija je upotreba kondoma. Može se preneti i sa majke na dete prilikom porođaja kao i upotrebom zaraženih seksualnih pomagala. Pored genitalnih organa, hlamidijom se mogu inficirati oči, grlo i nos.

Lečenje hlamidije

Infekcija se leči antibioticima a lečenje uključuje oba partnera i apstinenciju dok traje terapija. Tretman traje oko 7 dana, ali se preporučuje kontrolno testiranje nakon određenog vremena. Hlamidija u trudnoći leči se antibioticima koji su bezbedni za plod.
Na hlamidiju uspešno deluju različiti antibiotici, najčešće se koriste Azitromicin, Doksiciklin, Eritromicin, Levofloksacin i Ofloksacin. Preporuku o izboru antibiotika daje izabreni lekar a kada je u pitanju lečenje hlamidije u trudnoći, najčešće korišćen lek je Eritromicin.

Testiranje na hlamidiju

Pored toga, što ne ispoljava simptome u početku, hlamidija ne podleže uobičajenom sistematskom testiranju. Zbog toga se najčešće otkriva tek kada bolest izazove ozbiljne zdravstvene tegobe.

Preporuka lekara je da sve seksualno aktivne osobe, treba da urade testiranje na hlamidiju u okviru svoje redovne zdravstvene kontrole.
Za razliku od ostalih slučajeva, testiranje na hlamidiju je obavezno u trudnoći jer može imati posledice kao što je spontani ili prevremeni pobačaj, infekcija posteljice i malu porođajnu težinu bebe. Bebe zaražena hlamidijom na rođenju mogu dobiti konjuktivitis ili upalu pluća i leče se odgovarajućim antibiotskim kremama i lekovima.

Hlamidija se može otkriti pomoći specijalnih testova, laboratorijske analize brisa ćelija uretre kod muškaraca i brisa ćelija sa grlića materice kod žena. Takođe, radi se i kultura hlamidije, test urina i druga serološka ispitivanja.

Hlamidija simptomi

Inkubacija hlamidijom može trajati od jedne do tri nedelje. Ukoliko se ispolje, simptomi hlamidije mogu biti različiti.

Hlamidija simptomi kod žena uključuju:

 • obilan vaginalni iscedak neprijatnog mirisa,
 • vaginalno krvarenje između menstrualnih ciklusa,
 • bolovi u donjem delu stomaka (slično menstrualnim grčevima),
 • bolni seksualni odnosi,
 • vaginalno krvarenje tokom i posle odnosa,
 • svrab ili peckanje u/ili oko vagine,
 • bol prilikom mokrenja,
 • povišena telesna temperatura.

Ukoliko se ne leči, hlamidija kod žena može dovesti do hronične upale jajovoda koji vremenom postaju neprohodni što za posledicu ima sterilitet a ujedno se povećava i rizik od vanmateričnih trudnoća.

Hlamidija simptomi kod muškaraca uključuju:

 • beličast ili žućkasti sekret iz uretre,
 • gnojni iscedak iz penisa,
 • bol i otok oko testisa,
 • bolni seksualni odnosi,
 • pečenje pri mokrenju,
 • povišena telesna temperatura.

Nelečena hlamidija kod muškaraca može izazvati upalu semenih kanala, zapaljenje testisa, probleme sa erekcijom i plodnošću.

Ukoliko je osoba imala nezaštićeni analni seks sa zaraženim partnerom, simptomi mogu uključivati česta pražnjenja creva, uključujući i dijareju, kao i bol u predelu rektuma, otok i krvarenje.
Kada genitalna tečnost tokom odnosa dospe u oči, simptomi se mogu ispoljiti kao crvene i nadražene oči, otok kapaka, osećaj grebanja u oku a moguć je i mlečno beli iscedak iz očiju.
Infekcija je moguća i prilikom oralnog seksualnog odnosa a simptomi mogu biti upaljeno grlo, problemi sa zubima i desnima, rane oko usana i usta, kao i bol u ustima.
Hlamidija simptomi mogu potpuno izostati zbog čega je periodično testiranje izuzetno važno, kao i u svim slučajevima u kojima postoji sumnja da je došlo do infekcije ovom bakterijom.