Da li su Kozice pravi odabir za Vas?

Kozice su mala vrsta papagaja koji potiču sa Novog Zelanda. Poznati su po svom maorskom imenu kākāriki. Karakterišu ih njihova jarko zelena boja zajedno sa crvenom šarom na glavi. Ovaj mali papagaj se nalazi u raznim staništima i nekada je zauzimala celo ostrvo i zamalo su  bile klasifikovane kao ugrožena vrsta zbog raznih predatora sa kojima su se suočavale u svakodnevnom životu.

Životni vek i uslovi života koji su potrebni

Životni vek kozica u divljini nije dovoljno proučen. U zatočeništvu, kao ljubimci i voljene životinje u zoološkim vrtovima žive između 15 i 20 godina. Naravno, sa odličnom negom i mnogo pažnje, Vaš ljubimac može da živi i duže od toga. 

Kozice su odlične za stanove, neće Vam uznemiravati komšije jer nisu bučne ptice. Umeju da proizvedu dosta različitih zvukova pa čak i da imitiraju reči. Samim tim, možete naučiti ovu vrcavu pticu niz reči.

Ovoj živahnoj ptičici je potrebno puno pažnje kako bi se zabavila. Kozice su socijalne ptice i u glavnom se kupuju u paru. Ako se odlučite da kupite samo jednu očekujte da Vaš ljubimac zahteva mnogo pažnje i igre. Dajte im niz igračaka kako bi bili okupirani kada niste kod kuće. Svi papagaji vole papirne igračke koje mogu da cepkaju. Takve igračke možete sami napraviti kod kuće!

Dijeta

Hrana dostupna u prodavnicama za kućne ljubimce sadrži dobar miks semenki i sušenih cvetova. Međutim, ova hrana je samo podloga koju treba da koristite. U divljini, Vaš ljubimac bi se pretežno hranio voćem, povrćem i biljkama koje su mu dostupne. Semenke bi trebalo da predstavljaju oko 20% hrane koju Vaš papagaj unosi tokom dana. Odlične biljke za Vašu kozicu bi bile klice suncokreta, jagode, jabuke, grožđe, celer, šargarepe i kukuruz.

Kako ne bi došlo do toga da Vaš ljubimac ne želi da jede, potrebno je da periodično menjate voće i povrće koje im dajete. Voda je vrlo bitna za zdravlje Vaše ptice i potrebno je da joj je dostupna u svakom momentu. Najbolja opcija je metalna činija za vodu a i za hranu. Pojilice su teške za pranje i odlučno mesto da se skupe bakterije. Providne pojilice takođe stvaraju velik rizik od stvaranja algi u vodi Vašeg ljubimca.

Kavez 

Minimalan kavez koji je potreban Vašem ljubimcu je 50cm u dužinu, 50cm u širini i 60cm u visini. Najbolja opcija je da uzmete što veći kavez. U slučaju da uzimate dve ili više kozice, minimalne dimenzije za kavez su duple. U kavez treba da ubacite prečkice kako bi Vaš papagaj imao mesto za stajanje. U prodavnicama za kućne ljubimce ćete često pronaći prečkice koje su napravljene od dugačkih, širokih drvenih tipli. To je najgori tip prečkica koji možete da kupite. Prečkice koje prodaju za održavanje noktiju takođe nisu najbolji izbor.

Njih možete uzeti ali ih držite u donjem nivou kaveza kako Vaša kozica ne bi konstantno stajala na njoj. Najbolji tip su prečke koje su napravljene od pravih grana koje nisu iste debljine od početka do kraja prečke. Njihova uloga je da pomogne papagajima da održavaju zdravlje svojih kandži. U divljini bi papagaji stajali na raznim grančicama drveća, ovakav tip prečkica omogućava isto to iskustvo u Vašem domu.

Cena

Kozice koštaju oko 200€. Cena se može znatno razlikovati u zavisnosti od popularnosti i dostupnosti vrste na tržištu. Uvek se uverite da kupujte od renomiranog uzgajivača kako bi ste izbegli ilegalne trgove.

Zdravlje

Što se tiče zdravlja, kozice su vrlo izdržljive. Kada se nezakonito uzgajaju mogu da imaju urođene mane poput slepila i problema sa bubrezima. Iz ovog razloga je bitno da Vašeg ljubimca kupite od proverenih uzgajivača. Pokazatelji bolesti su promene u ponašanju, gubitak apetitai malaksalost. U slučaju da primetite neki od ovih simptoma, obavezno se obratite veterinaru.

Razmnožavanje

Kozice su vrsta papagaja koje se vežu za partnera i ne menjaju ga tokom života. Ako želite da parite svoje ptice, nećete imati poteškoća. Kozice se pare na proleće i mogu da snesu i do 12 jaja. Kako bi poboljšali šansu za život pilića, potrebno je da im obezbedimo bezbedno gnezdo. Za gnezdo možete iskoristiti kutiju u koju mogu udobno da stanu obe ptice. Period inkubacije traje 19 dana.

Vežbanje

Kako ne bi došlo do atrofiranja mišića, potrebno je da Vaše papagaje pustite da svakog dana provode više sati van kaveza. Dok se nalaze van kaveza možete im postaviti igračke koje ste napravili uz pomoć kanapa i papira. Najjednostavnija igračka koju možete da napravite je da odsečete deo kanapa i na njega navučete puno papira.

Potrebno je da je kanap što prirodnijeg porekla i da nisu korišćene farbe na istom. Papir možete iseći u bilo koji oblik i da ga nanižete na kanap. Ako ste planirali da igračku postavite van kaveza, možete između slojeva papira da ubacite nekoliko semenki kako bi se vaši ljubimci duže zabavljali!

Dakle, da li su kozice pravi izbor za vas? Ako niste ranije imali papagaje, kakariki su odlična opcija za Vas. Ova ptica neće izazivati probleme i lako se održava. Vrlo su pametne i emotivne ptice. Treba da imate na umu da usvajanje bilo koje životinje i dalje predstavlja vrlo veliku obavezu iako se lako održavaju.