Ako želite da uživate u svojoj bašti

U susret letu koje nam dolazi potrebno je da se pripremite za vreme koje ćete u velikoj meri provesti napolju.

Dvorišne bašte i terase mogu postati oaze mira ako se dobro opreme, zato treba obratiti pažnju na vrste, materijale i održavanje materijala vaše baštenske garniture.

Vrste baštenskih garnitura

Odabir baštenske garniture trebalo bi da se mahom bazira na vrsti garniture, njenoj istrajnosti, kvalitetu materijala, finansijskoj mogućnosti, kao i na stilu ili boji koja treba da se uklopi sa okolinom.

Izbor i dizajn baštenskih garnitura je raznovrstan. Možete birati od stolova i stolica do baštenskih ljuljaški i ležaljki čak i online.

Kombinacija stolova i stolica je najčešći i najjednostavniji izbor kada opremate vašu baštu ili terasu. Tu postoji veliki broj kombinacija sa oblikom i bojom stolica i stolova.

Međutim, poseban šmek vašoj bašti će dati izbor ležaljki ili ljuljaški. One će pružiti opuštajuću atmosferu vašoj oazi mira, a vi ćete moći da zaista uživate u njima i zaboravite na sve probleme.

Takođe, pored konkretnih garnitura postoje i dodaci, opreme i dekoracije za vašu baštu u vidu suncobrana, roštilja, jastuka, cveća i baštenskih patuljaka.

Materijali baštenskih garnitura

Jako je važno obratiti pažnju na odabir i način održavanja materijala od kojih je garnitura sačinjena. Ukoliko garnituru održavate na pravilan način u njenim blagodetima možete jako dugo uživati.

Drvena baštenska garnitura

 

Drvena baštenska garnitura kao prirodni materijal daće posebnu toplinu vašoj bašti i najbolje će se uklopiti u nju. Drvo akacije, od koje se drvena baštenska garnitura najčešće pravi, proizvodi prirodna ulja i otporno je na vlagu, tako da njeno održavanje ne bi trebalo da bude preterano teško.

Pre početka sezone preporučuje se da se drvena garnitura prebriše toplom nasapunjanom vodom, a nakon što se drvo osuši treba ga premazati zaštitom.

Međutim, ukoliko je vaša baštenska garnitura napravljena od eukaliptusa treba paziti na to da se drvo ne poliva vodom i da ne kisne. U tom slučaju drvo može da nabubri.

Možete pustiti da drvo vremenom prirodno promeni boju, koja takođe može biti lepa i privlačna, ili ga možete prefarbati, čime će baštenska garnitura imati još veću zaštitu od sunca i vode.

Drvena baštenska garnitura je izdržljiva i otporna i u njoj možete uživati dugi niz godina.

Baštenska garnitura od metala

 

Baštenska garnitura od metala je definitivno najlakša za održavanje i najizdržljivija. Jedino na šta treba paziti kod metalnih materijala je korozija. Iz tog razloga metalnu garnituru treba premazivati antikorozivnim sredstvima pre početka sezone. Takođe, u tu svrhu možete koristiti i vosak za auto koji bi trebalo da dodatno zaštiti metal od oksidacije.

Pored lakog održavanja, dugotrajnost je još jedna pozitivna odlika ovakve baštenske garniture.

Garnitura od prirodnog ratana

 

Garnitura od prirodnog ratana je uvek dobar izbor zbog lakog održavanja. Konstrukcija takve garniture je najčešće aluminijumska i oko nje se plete ratan. Kombinacija aluminijuma i ratana čini ovaj nameštaj prilično lakim.

Međutim, ne preporučuje se da se nameštaj od prirodnog ratana drži u bašti, već na terasi ili negde gde može biti zaštićen od spoljašnjih uticaja. Iako je ratan otporan na vlagu, on nije u stanju da istrpi direktnu svetlost sunca, tako da bi mogao vremenom da izbledi, postane krt i ošteti se. Ali, ako se drži na mestu zaštićenom od sunca, garnitura od ratana će biti dugotrajna i izdržljiva.

Održavanje baštenske garniture od ratana je prilično jednostavno i ne zahteva mnogo truda. Potrebno je samo s vremena na vreme da se prebriše vlažnom krpom od prašine.

Međutim, ako je konstrukcija napravljena od nekog drugog metala, a ne od aluminijuma, onda je potrebno održavati metalni ram tako što će se početkom svake sezone premazivati antikorozivnim sredstvima.

Baštenska garnitura od veštačkog ratana

 

Baštenska garnitura od veštačkog ratana je još lakša za održavanje nego garnitura koja je napravljena od prirodnog ratana. PVC ratan je jako zahvalan materijal jer je otporan na različite vremenske prilike (kiše, sunčevih zraka). Ovaj materijal neće vremenom promeniti boju kao što je to slučaj sa drvetom, plastikom i prirodnim ratanom. Zbog svoje strukture on je otporan na UV zrake.

Za baštensku garnituru od PVC ratana se preporučuje da se unese unutra samo ako je spoljašnja temperatura ispod nule i to čisto radi predrostrožnosti, da metalni ram ne bi pukao od hladnoće.

Održavanje baštenske garniture od PVC ratana svodi se na to da se ponekad prebriše vlažnom krpom ili usisa. Izdržljivost, kvalitet i jednostavnost održavanja su vrline veštačkog ratan materijala, koji će u vašoj bašti boraviti više godina.

Plastična baštenska garnitura

 

Plastična baštenska garnitura je najjednostavniji i najekonomičniji izbor. Takođe, sa plastičnom baštenskom garniturom imaćete najveći izbor boja, stilova i dizajna. Mana ovog materijala bi bila što se možda neće najbolje uklopiti i sjediniti sa vašom baštom jer je veštačko poreklo ovakvog materijala očigledno.

Veći kvalitet i izdržvljivost imaju materijali od kuvane plastike nego od obične, tako da se ona uvek preporučuje pri izboru baštenske garniture. Održavanje je izuzetno jednostavno: potrebno je samo da ponekad prebrišete vaš nameštaj vlažnom krpom.

Međutim, nakon godina korišćenja i izlaganju direktnoj sunčevoj svetlosti, plastična baštenska garnitura će izbledeti i postoji veća mogućnost da se polomi ili ošteti usled krtosti.