Zanimljivosti iz kraja

SAKUPLJAČ NARODNIH UMOTVORINA
U Muževcu selu petnaestak kilometara udaljenom od Sokobanje prema Rtnju živeo je Nikola Pavlovic. Ovaj seljak i narodni pevać bio je odan tradicionalnoj pesmi. Znao je oko 500 izvornih pesama, bajalica, anegdota i priča iz sokobanjskog kraja. Divno je pevao pa je oko 40 pesama snimio sa orkestrom Radio Beograda.
MINI MUZEJ U DUGOM POLJU
Sveta Stanojlović u Dugom Polju ima veoma zanimljivu i vrednu zbirku starih predmeta iz ovog kraja. Vlasnik je ponosan na sve eksponate u svom mini muzeju, a zanimljive su i priče kako ix je nabavljao.
SVIRAČI NA LEJKAMA
U selu Nikolincu formiran je orkestar svirača na čudnom i sasvim neobičnom instrumentu – LEJKI (u ovom kraju naziva se i – čaša). Orkestar sastavljen od 5-6 seljaka veoma uspešno interpretira srpsku izvornu muziku. Nastupao je na nekoliko domaćih festivala narodnog stvaralaštva i izazvao veliko interesovanje.
RTANJSKI CAJ:
Kuriozitet ovog kraja je i “rtanjski čaj”. To je retka biljka koja raste na padinama Rtnja. Njeno igličasto lišće, pa i čitavo stablo, koristi se za kuvanje čaja. Meštani ga u zimskim mesecima rado piju – da li zbog lekovitosti, arome, ili zbog priča da povećava potenciju kod muškaraca?
PIJAVICE ZA LEČENJE I IZVOZ:
U Niškom istorijskom arhivu se nalazi pisani dokument da je sokobanjski srez sredinom XIX veka ubirao prihode od prodaje gmizavaca, odnosno davanja u zakup bara u kojima se legu pijavice. Pijavice su u to vreme čak bile i roba za izvoz, a svaka je stajala jedan talir. Pijavice su u Sokobanji bile na visokoj ceni i zbog toga sto su korišćene za lečenje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *