Vežba: Razoran zemljotres i cunami pogodiće Balkan

balkan cunami
Virtuelni zemljotres jačine 7,3 stepena po Richteru i cunami koji će uslediti razoriće Crnu Goru, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i Kosovo, a velike štete biće zabeležene i u lučkim gradovima u Sloveniji, Albaniji i Italiji….

To je deo vežbe pod nazivom „X24 Evropa“, čiji je cilj da se demonstrira učinkovito korištenje društvenih medija i korišćenja mogućnosti interneta tokom operacije ublažavanja posledica katastrofe.

Vežba koju sprovodi Centar za istraživanja državnog Univeziteta u San Diegu, u Kaliforniji, biće održana od 28. do 31. marta.

balkan cunami

Cunami, kakav nikada nije zabeležen na ovim prostorima, u virtuelnoj vežbi biće izazvan razornim zemljotresom s epicentrom u Jadranskom moru, 22 kilometra jugozapadno od Budve. Nakon zemljotresa uslediće cunami koji će izazvati velike štete u lučkim gradovima u Albaniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Hrvatskoj i Italiji.

Zemljotres jačine 7 stepeni Richtera, izazvaće velike štete na objektima, pogotovo u mestima gde je slabija gradnja, poharaće gradove, usmrtiti nekoliko hiljada ljudi i izazvati brojne požare.

Glavni izazov za sve učesnike u vežbi biće da se koordiniraju, putem društvenih medija obaveste javnost o zemljotresu i cunamiju, počnu s s dostavljanjem pomoći preživelima, evakuacijom građana i otkopavanjem preživelih ispod ruševina.

balkan cunami

Svi koji žele učestvovati u ovoj vežbi mogu se prijaviti putem e-maila x24europe@inrelief.org ili putem stranice na Facebooku. Tokom vežbe, svi koji budu upućivali poruke putem društvenih mreža i interneta obavezno moraju na samom početku navesti da je reč o vežbi, a ne o stvarnom događaju.

Više informacija možete pronaći na stranicama x24.eushare.org i InRelief.org.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *