U Egiptu otkrivene 57 grobnice sa mumijama

piramide
Najstarija grobnica datira iz 2750. godine pre nove ere i svi sarkofazi su ukrašeni religioznim tekstovima i slikama. Nova otkrića otvaraju novu stranu egipatske drevne religije…
Arheolozi su na mestu Al-Luhun došli do neverovatnog otrića. Otkrivene su 57 grobnice i svaka ima sarkofag sa mumijom, objavio je Egipatski vrhovni savet za antikvitete.
Najstarija grobnica datira iz 2750. godine pre Isusa, u vreme prve i druge egipatske dinastije. Dvadeset grobnica pripada na 18 dinastija koje su vladale Egiptom u drugom milenijumu pre Isusa. Mumije iz 18 dinastija su pokrivene platnom sa religioznim tekstovima, a drevni Egipćani su verovali da na ovaj način pokojnici će lakše preći iz ovog u drugi svet.
“Jedna od najstarijih grobnica koja je otkrivena je puna nadgrobne opreme, drevnoim sarkofazima i mumijama zamotanim u platno“, objasnio je El Ajdi iz Egipatskog vrhovnog saveta za antikvitete.
U ostalim grobnicama koje datiraju od 2030. i 1840. godine pre Isusa, arheolozi su otkrili ukrasne slike koje prikazuju razna egipatska božanstva kao što je: Horus, Hator, Amon i Hnum.
grobnica je otkrivena u Al-Luhunu, 100 kilometara južno od Kaira. Prošle godine na ovom mestu otkrivene su 53 grobnice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *