Rusi lagali o letu Jurija Gagarina?

juri gagarin
U novoj knjizi ruskog novinara Antona Pervušina pod nazivom „108 minuta koji su promenili svet“ navodi se da su zvaničnici SSSR-a lagali o uspehu istorijskog leta Jurija Gagarina u svemir 1961. godine i da su prikrili činjenicu da je sleteo skoro 300 kilometara dalje od mesta gde su ga očekivali – piše britanski dnevnik „Dejli telegraf“….
SSSR je podržao misiju odlaska prvog čoveka u svemir, ističući je kao trijumf komunističke ideologije. Međutim, u novoj knjizi objavljenoj pred 50 godina od čuvenog Gagarinovog leta otkriveno je da su naučnici dva puta pogrešno izračunali gde će on sleteti, te da je to razlog zašto nije bilo nikoga da ga dočeka kada je konačno sleteo na nekih 600 kilometara od Moskve.

„Dugo godina je sovetska literatura navodila da je Jurij Gagarin u svojoj kapsuli `Vostok` sletio u oblast gde je i trebao. Međutim, ova informacija daleko je od istine, jer su ga planeri misije očekivali da sleti skoro 300 kilometara dalje na jugu“, navodi se u knjizi.

Prema navodima u knjizi, Sovjeti su lagali i o načinu sletanja, jer su tvrdili da je zemlju dotakao unutar kapsule, a u stvarnosti je sleteo padobranom, prenosi portal Vesti-Online.

Pervušin u knjizi ističe da su razlog iznošenja te laži, striktna pravila prema kojima let ne bi bio zvanično registrovan kao svetski rekord.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *