Pronašli sliku vrednu 300 miliona dolara iza kreveta

mikelandjelo
Porodica Kober iz New Yorka pronašla je u svom domu sliku za koju veruju da je izgubljeno Michelangelovo djelo, a da verovatno nisu daleko od istine pokazuju i analize stručnjaka koji ga procenjuju na astronomskih 300 miliona dolara…

Slika je gotovo trideset godina bila iza kauča, gdje su je Koberovi smestili nakon što su je njihova nestašna djeca, još u 1970-ima, srušila sa zida teniskom lopticom.

Penzionisani pilot Martin Kober je poslednjih nekoliko godina, otkako više ne radi, imao više vremena da istraži poreklo slike. Kober se konsultovao sa vlasnicima aukcijskih kuća, stručnjacima za umetnost a čak je posetio i Italiju gde je upoznao istoričara i restauratora Antonija Forcellina.

„Pretpostavio sam da je reč o kopiji“, kazao je Forcellino za New York Post, dodavši da je ubrzo promenio mišljenje i da je slika lepša od onih izvešenih u Rimu i Firenzi, a prikazuje Bogorodicu kako na rukama drži telo Isusa Krista nakon raspeća.

Da je verovatno reč o Michelangelovom radu, potvrdila je i naučna analiza pomoću rendgenskih zraka. Prema rezultatima analize, slika je nastala oko 1545. godine, a pretpostavlja se da je nakon toga bila vlasništvo dvojice katoličkih kardinala a zatim završila kod nemačke baronice Villani. Do porodice Kober stigla je nakon što je baronica sliku ostavila svojoj prijateljici Gertrude Young, njihovoj pretkinji.

Delo vrijedno 300 miliona dolara stavljeno je u sef u banci, a finalni rezultati još se čekaju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *