Pronašli opremu za proizvodnju vina staru 6.100 godina

vino 6000 godina
Kompletna oprema za proizvodnju vina stara 6.100 godina, najstarija ikad pronadjena takve vrste, otkrivena je u jednoj pećini u Armeniji….

‘Ovo je prvi put da imamo potpunu arheološku sliku proizvodnje vina staru 6.100 godina’, rekao je Gregory Areshian, voditelj istraživanja i pomoćnik direktora Arheološkog instituta Cotsen kalifornijskog Univerziteta u Los Angelesu. Otkriće je objavljeno u časopisu ‘Journal of Archaeological Science’.

Među pronadjenim predmetima su koštice groždja, ostaci presovanog groždja, suve izdanke loze, primitivna presa, glinena bačva koja se najverovatnije koristila za vrenje, komadi zemljanih posuda u kojima se čuvalo vino, pa čak i šoljica i pehar iz kojih se pilo.

Predmeti iz istog kompleksa pećina gde je pronađena najstarija cipela

Predmeti su otkriveni u kompleksu pećina u kojima je u junu 2010. pronadjena savršeno očuvana kožna mokasina stara 5.500 godina, dosad najstarija cipela na svetu. Pećine su smeštene u dubokom klancu u armenskoj pokrajini Vajtos Dzor, blizu granice s Iranom i Turskom. Regiji u kojoj se i danas proizvodi kvalitetan merlot, cabernet i sauvignon. Starost pronađenih predmeta potvrdjena je radiokarbonskom metodom.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *