Otkrivena tajna gradnje egipatskih piramida?

piramide
Ken Mackenzie, naučnik iz Wellingtona, veruje da je pronašao odgovor na pitanje koje naučnike i svet muči od samih početaka – na koji su način egipćani prenosili ogromne kamene blokove od udaljenih kamenoloma do mesta gradnje.

Osim dopremanja blokova, postavljaju se i pitanje neverovatno pravilnog rezanja, brušenja i podizanja na potrebne visine, kako piramida raste. Profesor MacKenzie, sa Univerzitetu Victoria, sumnjao je u postojeću teoriju i odlučio detaljnije ispitati uzorak jednog bloka.

Uzorak je uzet s poznate Savijene piramide, koja je jedan od najranijih primeraka takve gradnje u Egiptu, stare više od 4500 godina. Uzorak je samleo u prah, stavio ga u spektrometar sa snažnim magnetom i pustio ga u centrifugu od 12000 okretaja u minuti.

Takvim postupkom uspro je dobiti subatomsku analizu bloka, koja je pokazala da se „kamen“ zapravo sastoji od mešavine nekoliko materijala, svojevrsnom betonu, odnosno da se ne radi o običnom komadu kamena. „Ovo bi mogao biti najstariji pronađeni primer betona te starosti,“ navodi MacKenzie.

Mešavina vapnenca i silikata, uz dodatak vode, mogla se izlivati u pravilne i simetrične kalupe. Kad bi današnji građevinari primenjivali ovu tehniku i materijale, znatno bi dorpineli očuvanju prirode jer se prilikom proizvodnje jedne tone modernog cementa proizvede i jedna tona staklenih plinova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *