Otkriven novi gigantski pauk

Naučnici su na Bliskom istoku otkrili sasvim novu vrstu gigantskog pauka, koji se skriva pod pustinjskim peskom na jordansko-izraelskoj granici…

Nazvan je Cerbalus Aravensis i predstavlja najveću vrstu pauka na Bliskom istoku, dužina njegovih nogu je čak 15 centimetara. ‘Prava je rijetkost pronaći novu vrstu pauka, barem u ovom delu sveta i da je uz to još toliko veliki’, rekao je biolog Uri Shamas, sa sveučilišta Haifa-Oranim u Izraelu, koji je i otkrio ovu novu vrstu pauka, piše portal Wired.

 

Mnogo toga predstavlja misteriju kod ovog ogromnog pauka, ali naučnici su primetili da se uglavnom kreće noću, zbog velikih vrućina preko dana. Cerbalus živi u podzemnom skrovištu, čiji ulaz ima kamuflirana vratašca, koja se otvaraju prema gore, a pauk je vrlo strpljiv lovac, koji može mnogo dugo vremena kamufliran da nepomično čeka da se približi plen, bilo buba ili gušter.

 

Ipak, Shanas tvrdi kako je ova novootkrivena vrsta u velikoj opasnosti, jer je nedavno izraelska vlada odobrila rudarski projekat u navedenoj regiji, koji bi mogao ovu vrstu izbrisati s lica zemlje.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *