Oluja srušila stenu i otkrila kip iz doba starog Rima

statua

Snažne oluje koje su ove nedelje pogodile Izrael otkrile su vekovima zakopanu rimsku statuu u drevnoj luci Aškelon, južno od Tel Aviva…

Kip žene u togi i sandalama napravljen od belog mramora nađen je u ostacima litice koja se srušila pod udarima vetra od 100 km/h i talasima visokim do 12 metara. Statui nedostaju glava i ruke, visoka je oko 1,2 metra i teška oko 200 kilograma. Potiče iz doba rimske okupacije područja nekadašnje Judeje, pre 1.800 do 2.000 godina. Statuu koju je sasvim slučajno otkrio prolaznik, izložiće u muzeju.

„More nam je dalo zadivljujući kip. Pao je u more kad se stara morska litica urušila, rekao je istraživač Yigal Israeli. U urušavanju su pronašli i rimske mozaike. Otkriće je pomalo zasenila činjenica da je ista oluja srušila i zid koji je štitio staru rimsku luku Cezareju pa sada tom važnom istorijskom nalazištu uništenjem preti more. Izraelski arheolozi situaciju su već proglasili nacionalnom katastrofom. Mediteransku luku u blizini Haife izgradio je Herod Veliki kratko pre Hristovog rođenja pa je služila kao centar vladavine Poncija Pilata. Zeev Margalit, koordinator izraelske Kancelarije za prirodu i parkove“, rekao je kako je više puta Kancelarija upozoravala vladu na opasnosti koje prete luci.

„Ako Izraelci odmah ne reaguju, nestaće ogromno nacionalno blago. Samo je pitanje vremena kada će se urušiti, rekao je Margalit. Cezareju, krhku od erozija i nedostatka prirodnog peska, zid je štitio od talasa. Daljnje kiše lako bi iskop mogle ‘gurnuti’ u Mediteran, prenosi Daily Mail.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *