Naučnici otkrili do sada nepoznati oblik života

cestica
Britanski naučnici došli do do epohalnog otkrića, otkrili su sasvim novu vrstu na takozvanom životnom stablu. U studiji objavljenoj u žurnalu “Nature“ britanski biolozi tvrde da su otkrili sasvim novu vrstu mikroskopskih organizama povezanih s carstvom gljiva, ali koji mu ne pripadaju….
Naime ti organizmi, kako su biolozi otkrili, toliko su raznovrsni i toliko rasprostranjeni u svetu, da mogu predstavljati sasvim novo carstvo u živom svetu, koje bi veličinom bilo ekvivalent čitavom carstvu gljiva.

Generalno gledano, živi svet deli se na pet carstava – Životinje, biljke, gljive, protiste i bakterije. Naučnici su ovu novu granu života nazvali kriptomikota (cryptomycota), što slobodno prevedeno znači ’skriveno od carstva gljiva’. Ime je dato jer su ti mikro organizmi dugo vremena bili skriveni od pogleda, a zapravo su itekako rasprostranjeni širom sveta i u različitim podnebljima.

Dok biolozi procenjuju kako su tek kategorisali i katalogisali 10 posto svih vrsti gljiva u svetu, poprilično su sigurni da su otkrili sve značajnije vrste unutar tog carstva. Kriptomikota je toliko nova i biološki različita od gljiva, da naučnici još uvek ne znaju ništa o životnom ciklusu tih mikro organizama. Zapravo, s obzirom da su tek otkrili te organizme, logično je da se jako malo zna o njima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *