Napravljen anti-laser

anti laser
Fizičari su uspeli da naprave prvi uređaj u svetu koji može da poništi laserski zrak, takozvani anti-laser. Uređaj je delo tima sa Univerziteta Jejl, a u stanju je da u potpunosti absorbuje dolazeći laserski zrak. Ova naprava nije zamišljena kao odbrana od laserskog oružja velike snage, naglasili su istraživači.

Umesto toga, oni kažu da anti-laser može da se upotrebi u budućoj generaciji superkompjutera, čije će komponente verovatno koristiti svetlost, a ne elektrone, prenosi britanski Telegraph.

Profesor Daglas Stoun i njegove kolege sa Jejla prvobitno su razvijali teoriju o materijalima koji mogu da se upotrebe kao osnova za lasere. „Dizajniranje lasera značajno je uznapredovalo u poslednje vreme, što je za rezultat imalo pojavu velikog broja neobičnih uređaja koji se ne uklapaju u tradicionalni koncept lasera“, izjavio je Stoun.

Naučnici su tokom teoretskog rada došli do zaključka da bi se mogao napraviti aparat koji upija laserski zrak koji pada na njega, a sada su uspeli i da naprave takav uređaj. Njihova naprava fokusira dva laserska snopa specifične frekvencije u posebno dizajniranu optičku šupljinu napravljenu od silikona. Ovo udubljenje zarobljava dolazeći zrak svetlosti i tera ga da poskakuje po šupljini sve dok ne raspe svu energiju.

U radu koji je objavljen u žurnalu „Nauka“ istraživači su pokazali da anti-laser može da absorbuje 99,4 odsto dolazećeg svetla i da može biti upotrebljen kao optički prekidač.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *