Najstarija kamera na aukciji

 

„Daguerréotype Giroux“ je prva komercijalno proizvedena kamera na svetu, a 29. maja ove godine doći će pod aukcijski čekić u bečkoj galeriji WestLicht.

 

Kamera je proizvedena 1839. godine prema originalnim planovima njenog pronalazača Louisa-Jacquesa-Mandé Daguerrea.Dosad je bila u potpunosti nepoznata i nikad nije bila izložena očima javnosti. Generacijama se nalazila na privatnom posedu u severnoj Nemačkoj. Današnji vlasnik dobio je kameru na poklon 1970. godine.Ono što posebno pleni pažnju je odlično stanje kamere koja je stara više od 170 godina.Svi detalji kao što su objektiv, plaketa koju ju potpisao lično Daguerre, crni somot u unutrašnjosti i mat okvir, su u prvobitnom originalnom stanju. Uz kameru dolazi i veoma retko orginalno uputstvo na nemačkom jeziku, izdato 1839. godine u Berlinu, na 24 strane i sa 18 ilustracija.

Ekspertizu o kameri uradio je najrenomiraniji stručnjak za istorijske kamere i autor monogobrojnih knjiga, Michael Auer. Samo nekoliko ovih kamera širom sveta je izloženo u javnim muzejima i poznato u zbirkama, dok nikada prije jedna takva kamera nije bila stavljena na aukciju.Očekuje se da će prodaja ove kamere oboriti dosadašnju rekordnu cenu za prodaju neke kamere koja je iznosila 576.000 eura. Početna cena za Daguerre kameru će iznositi 200.000 eura, dok se njena vrednost procjenjuje na 500.000 do 700.000 eura.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *