Najjače oružje na svetu

oruzje
Većina vojski današnjice učestvuje u borbi protiv terora koji pogadja mnoge zemlje, ali njihovi napori bi bili mnogo manji kada bi na raspolaganju imali oružje sa većom eksplozivnom moći i boljim mogućnostima primene…

Stručnjaci širom svijeta shvatili su taj problem i u zadnjih nekoliko godina razvili su oružja koja se s pravom mogu nazvati oružjem 21. vijeka.

Počinjemo od posljednjeg mjesta naše top-liste 10 najboljih i najjačih oružja na svijetu.

10. TDI kris super V

Nazvan po indonežanskom maču koji može prepoloviti čovjeka, poluautomatska puška inovativnog dizajna kris XSMG zaista ima šta pokazati kada se nalazi u modu punog automatskog pucanja. S tom puškom koja koristi metke od 45 milimetara ne morate se boriti sa trzajem, što je slučaj s ostalim automatskim oružjem, što čini tu pušku budućnosti veoma lakom za rukovanje. Dok mnoge puške teško ispaljuju metke od 45 mm, revolucionarni mehanizam super V puške usmjerava trzaj nadolje umjesto direktno u rame. Na današnjim ratištima ne dobijate drugu šansu za dejstvo. Kris to rješava pouzdanim ispaljivanjem brzinom od čak 4.500 metaka u minuti, čime se postiže izuzetna snaga dejstva.

9. Čejtek intervenšn M-200

U slučaju da tražite pušku nevjerovatnog dometa, onda će vaš izbor sigurno pasti na čejtek intervenšn M-200. Ta puška ima najveći domet od bilo koje puške i u stanju je efektivno dejstvovati po meti udaljenoj više od dva kilometra. Razlog zašto ta puška ima gotovo magične moći leži u dijelu u kojem je smješten računar za taktičku balistiku koji mjeri brzinu vjetra, otpor i rotaciju zemlje da bi izračunao idealan pogodak. Računar je povezan sa noćnim vizorom NXS 5, senzorima kestrel 4000 i laserskim sistemom vektor IV. M-200 puška je važan dio svake pješadije i nosilac je rekorda obaranja mete na 2.100 metara. Danas je koriste specijalne snage turske vojske i turske marun beretke.

8. Sistem aktivni opoziv – ADS

Ako se vaša jedinica nađe ispred razularene rulje naoružane običnim oružjem, dovoljno je samo dovesti sistem aktivnog opoziva i raspršiće se kao mravi pod usijanom lupom. ADS koristi nevidljivu elektromagnetnu radijaciju da bi prouzrokovao osjećaj grijanja kože kod onih prema kojima je usmjeren. Sa vozila na kojem je montiran taj sistem emituje se radijacija na frekvenciji od 95 gigaherca, koja je znatno veća nego kod običnih mikrovalnih pećnica i postepeno grije kožu do 54 stepena Celzijusa i to na udaljenosti od 400 metara. Dok ova zraka ne stvara opekotine, ona ipak stvara osjećaj bola u koži, zbog čega se čovjek morati skloniti od njenog dejstva. ADS je aktivno korišten u Iraku krajem 2008. godine.

7. Bomba CBU-97

CBU-97 se smatra najpametnijom bombom Američkog vazduhoplovstva, čija težina iznosi 370 kilograma. Ona može pretraživati prostor radijusa od 450 metara i bukvalno može očistiti teren od tenkova, vozila i bunkera.

Ta bomba prilikom dejstva zbacuje svoju metalnu košuljicu i otkriva 10 klasterskih BLU-108 jedinica. Svaka od tih jedinica koristi raketno gorivo i mali padobran, kao i posebne dijelove koji u sebi sadrže laserske senzore. Kada senzori pronađu metu jedinice, kreću prema njoj i isporučuju svoj eksplozivni tovar. Taj pametni sistem upravljanja pomaže da se smanji broj nevinih žrtava i time smanjuje broj nastradalih civila. Prvi put je upotrijebljena u martu 2003. godine.

6. Korner šot

Korner šot je poluautomatski pištolj sa preklopom u srednjem dijelu, koji dozvoljava da se cijev savije dok drška i obarač ostaju na svom mjestu. Tim se postiže da operativci pucaju iza ugla i to u svim pravcima. Nju je koristila Anđelina Džoli u filmu „Wanted“. Umjesto bajoneta na nju je montirana baterija i digitalna kamera, dok operativac koristi mali ekran da bi vidio prostor kojeg kamera bilježi. Korner šot je naročito koristan u nepredviđenim situacijama otmice i terorističkih napada i aktivno je koriste američki SWAT timovi.

5. Metalna oluja

Metalna oluja je izuzetno oružje koje je u stanju ispaljivati 16.000 metaka u sekundi iz nekoliko svojih cijevi. U njemu ne postoji tradicionalni mehanizam pucanja, već se po pritisku obarača šalje električni signal do metaka, čime dolazi do njihovog ispaljenja. On se takođe može modifikovati za ispaljivanje granata i to brzinom od pola miliona komada u minuti. To je jedno od najbržih oružja na svijetu. Na njega se mogu ugraditi detektori pokreta tako da kad neko prođe pored tog ubojitog oružja ono se aktivira i trenutno ubija.

4. Boing JAL-1

Boing JAL-1 je letjelica koja na sebi ima ugrađen laserski sistem ABL, koji može detektovati i oboriti taktičke balističke rakete. U pitanju je laser sa hemijskim oksigenom, COIL, koji se montira na nos aviona boing 747. ABL zagrijava projektil sve dok ne eksplodira. ABL je u stanju ispaliti zrak brzinom svjetlosti i to na udaljenosti od nekoliko stotina kilometara. Četiri senzora hvataju toplotni trag projektila, nakon čega se uključuje sekvenca za uništavanje, odnosno COIL ispaljuje laserski zrak prema projektilu koji usljed toplote puca i eksplodira. Čitav proces zahtijeva samo osam do 12 sekundi.

3. Pancir zmajeva koža

Tradicionalni panciri američke vojske sastoje se od keramičke ploče koja može izdržati nekoliko hitaca, ali ne i one koji su skoncentrisani na jedno mjesto. Taj problem rješava pancir zmajeva koža koja čak može zaštititi vojnika koji legne na granatu. Tajna nevjerovatne snage i fleksibilnosti tog pancira leži u diskovima od keramičkog karbida koji su međusobno povezani i isprepleteni. Pancir ne samo da može pretrpjeti veću štetu, već i može raspodijeliti udar na veću površinu. U mnogim testovima ovaj pancir je bio neoštećen, dok su uobičajeni panciri bili puni pukotina i rupa, što govori o kako kvalitetnom proizvodu je riječ.

2. Oružani robot svords

Zamislite vojnika koji ne jede, ne spava i kojeg čak ne možete moliti za milost kada se nađete „oči u oči“ s njim. To je svords – prvi oružani robot i prema nekima, jedno od najvećih dostignuća 21. vijeka. Taj robot se može naoružati čitavim nizom oružja, počev od puške i mitraljeza, pa do bacača raketa i granata. Svords je u stanju da se penje uz stepenice, ide pod vodom do dubine od 30 metara, da se kreće kroz snijeg i pijesak i da se kreće istom brzinom kao vojnik koji trči. On može da vidi u mraku i ima dvije toliko jake kamere da može pročitati natpise na udaljenosti od 300 metara. Njime se upravlja daljinskim upravljačem.

1. Elektromagnetni pomorski top

Možda se nekima ne čini kao nešto posebno, ali elektromagnetni pomorski top američke mornarice je ultimativno oružje koje je u stanju izbacivati projektile brzinom od čak osam maha, što je osam puta više od brzine zvuka. On ne koristi energiju eksplozije, već se kreira elektromagnetno polje koje kreira snagu od osam megadžula. Uz pomoć nje se postiže spomenuta brzina. Moguće je pokriti čitavo pomorsko bojno polje samo s jednim takvim topom, koji bi bio montiran na obali. Elektromagnetna energija se generiše uz pomoć velike voltaže u električnim provodnicima, što za posljedicu ima stvaranje izuzetne kinetičke energije kojom se postižu nevjerovatne brzine. Pomorski top bi mogao zaustaviti ratove efikasno kao i nuklearno oružje, s tim da bi njegovo dejstvo imalo mnogo manje posljedica.

Izvor: Cafe.ba

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *