Koje su prve reči poslate sms-om, emailom…

bell
Mnogi misle da je legendarna Armstrongova izjava prva koju je izrekao sa Meseca, ali istina je drugačija. Predstavljamo vam  prve reči izrečene na revolucionarnim izumima….

Naučnici još nisu uspeli da otkriju koja je prva reč izašla iz usta čoveka, ali zato pamtimo prve „postove“, reči i rečenice napisane i izgovorene putem tehnoloških izuma koji su nam promenili živote i način komuniciranja. Krenuvši od legendarne rečenice Neila Armstronga koji je sa Meseca poručio: „Ovo je mali korak za čoveka, ali veliki za čovečanstvo“ jasno je da su prve reči na telefon ili prva poruka poslata elektronskom poštom bile dovoljne da promene čitav svet.

Nakon izuma telefona, Alexander Graham Bell nazvao je gospodina koji je imao čast da prvi čuje istorijske reči i poručio mu: „Gospodine Watson, dolazite ovamo. Želim da vas vidim“.

Među „mlađim“ prvim rečenicama poznata je ona suosnivača video servisa YouTubea, Jaweda Karima. Snimio se u zoološkom vrtu u San Diegu i 2005. uploadovao prvi video na servis kojeg danas svakodnevno prate milioni ljudi. Osim prvog videa, rečenica „Evo nas kod slonova“ bila je dovoljna da uđe u istoriju kao prva izgovorena na YouTubeu.

Slično je i s društvenom mrežom Twitter, koja je nedavno proslavila peti rođendan. Prvi „tweet“ koji je ugledao bespuća interneta navodno je bio: „Upravo stavljam svoj prvi twttr“ kojeg je objavio jedan od suosnivača.

Iako se ne bi moglo nazvati rečju, prva poruka poslata elektronskom poštom bila je nešto poput „qwertyuiop“. Samom sebi poslao ju je kompjuterski inženjer Ray Tomlinson davne 1971. godine. Verovatno ni ne sluteći da je besmislena grupa slova pokrenula revoluciju u komunikaciji i da će premostiti sve daljine na Zemlji, Tomlinson je prvi e-mail poslao sa jednog kompjutera na drugi u Cambridgeu. Isti „kompjuteraš“ tada je prvi put u adresi elektroniske pošte upotrebio znak „@“.

Hronologija prvih reči:
24. maja 1844. Samuel Morse telegrafom je poslao je prvu poruku „What hath God wrought?“ (Što bi Bog napisao?)

25. januar 1915. Alexander Graham Bell iz New Yorka je nazvao Thomasa Watsona u San Francisco i rekao „Gospodine Watson, dolazite ovamo. Želim da vas vidim“.

21. juna 1969. Neil Armstrong je pre silaska s lestvica na tlo Meseca rekao: „Ovo je mali korak za čoveka, ali veliki za čovečanstvo“. Ipak, prve reči koje su sa Meseca upućene bazi u Houstonu bile su: „Houston, Tranquility Base ovde. Eagle je sleteo“.

3. aprila 1973. Martin Cooper iz Motorole je s prvog mobilnog telefona nazvao Joela Engela iz firme Bell Labs.

Decembar 1992. Neil Papworth je sa računara poslao prvu SMS poruku „Srećan Božić“ na mobilni telefon Richarda Jarvisa.

23. aprila 2005. Jawed Karim je u prvom videu na YouTubeu rekao: „U redu. Evo nas sa slonovima“.

Mart 2006. Objavljena prva poruka na društvenoj mreži Twitter: „Stavljam svoj prvi twttr“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *