Javna tajna uspeha vašeg mališana

Izgleda da 21. vek nije samo doneo nove načine komuniciranja, napredne tehnologije, povezivanje fizičkog i sajber prostora, već je pred ljude postavio visoke standarde. Naime, u savremenom dobu jasno je da nema alternative za znanje. O tome svedoče i testiranja koje sprovodi PISA širom sveta, a čiji rezultati pokazuju da su mališani sa Istoka mnogo isped mališana sa Zapada.

Postavlja se pitanje šta je to zbog čega su đaci iz Jugoistočne Azije napredniji u odnosu na klince iz Amerike ili recimo Ujedinjenog Kraljevstva.

Da bismo dobili jasan i konkretan odgovor mogli bismo da se vratimo hiljadama godina unazad ili jednostavno modernim jezikom rečeno, poenta je u mentalnoj aritmetici. Računaljka za računanje osnovnih matematičkih operacija nastala je u drevnoj Kini i nazivala se abakus. I danas se zemlje Istoka služe ovim pomoćnim sredstvom, jer ova računaljka za računanje i te kako pomaže mališanima da razvijaju svoj um i da iskoriste mentalni potencijal.

Kako se računa na abakusu?

Neko bi mogao da se zapita kako se računa na abakusu, ali ono što je važno jeste da se ova računaljka za računanje koristi u prvoj fazi učenja kod dece. Naime, najpre je važno da dete savlada tehniku i veštinu korišćenja abakusa, a onda počinje iz glave da računa neverovatnom brzinom osnovne matematičke operacije.

Kako bi dete pravilno naučilo kako se računa na abakusu neophodno je da bude uzrasta između 5 i 14 godina, jer se u tom periodu najviše razvija dečiji mozak. Iako je dobro poznato da se desna hemisfera mozga koristi za kreativni pristup i vizualizaciju, leva hemisfera zadužena je za logičko mišljenje. Međutim, iako bi neko pomislio da se centar za matematiku nalazi u levoj hemisferi, upravo zbog načina na koji funkcioniše mentalna aritmetika i zbog vizualizacije, centar za matematiku se nalazi u desnoj hemisferi mozga.

Kada dete pravilno nauči kako se računa na abakusu, onda će mu vizualizacijom abakusa mnogo brže i jednostavnije ići računanje dvocifrenih, ali i trocifrenih i većih brojeva. Na časovima matematike pokazaće zavidne rezultate, a i na drugim predmetima lakše će postizati uspeh.

Usavršavanje veština mentalne aritmetike

Jeste li znali da sva deca koja usavršavaju veštine mentalne aritmetike imaju veći koeficijent inteligencije, a mnogo više uspeha imaju prilikom računanja, postizanja visokog nivoa pažnje i koncentracije, imaju bolju memoriju i fotografsko pamćenje, a bolje logički razmišljaju i više koriste analitiku prilikom zaključivanja.

Takođe, deca koja uče kako se računa na abakusu imaju razvijenije mentalne sposobnosti, bolju vizualizaciju i više kreativnosti. Računaljka za računanje ili svima poznati abakus utiče na razvoj motorike kod dece, dok se mentalnom aritmetikom razvijaju i čulo vida i sluha, kao i čulo dodira.

Ovaj azijski fenomen rasporostranjen je širom sveta, a ima ga i na našim prostorima. I deca u Srbiji imaju priliku da uče kako se računa na abakusu, pa ako želite da vaše dete brzo i lako izračuna osnovne matematičke operacije niza brojeva, onda znate šta vam je činiti.

Računaljka za računanje – abakus prvi je korak ka razvijanju moždanih vijuga kod vašeg mališana, zato krenite na vreme sa razvijanjem mentalnih sposobnosti vašeg deteta, jer njihov um ima mnogo potencijala i šteta je da se ne iskoristi. Ko zna, možda ste baš vi rodili malog naučnika!