Japanci izumeli leteći voz

leteci voz
Kada se govori o vozu koji leti, mnogi će reći da se radi o sceni iz nekog naučnofantastičnog filma. No, lebdeće lokomotive su postale stvarnost zahvaljujući japanskim naučnicima koji su razvili voz sa krilima i propelerima….
Ovi dodaci omogućavaju let određenom putanjom. Istraživački tim na čelu sa Jusukeom Sugarom sa Univerziteta Tohuku je dizajnirao prototip voza-aviona koji lebdi iznad tla na vazdušnom jastuku.

Budući da voz ne dolazi u kontakt s zemljom, ne postoji trenje koje će otežavati njegovo kretanje prama napred, što ovom vozu omogućava da ostvari veće brzine od onih koji se danas koriste. Takođe, znatno je smanjena potrošnja energije. Problem sa ovim revolucionarnim tipom voza je to što je teško postići da ostane paralelan sa tlom zbog krila koje poseduje. Isto je i sa avionima, prenosi Daily Mail.

Iako prototip poseduje sistem za kontrolisanje neželjenih kretnji krila i stabilizaciju tri osovine voza, to još uvek nije dovoljno za besprekornu i mirnu vožnju. Šangajski vozovi Maglev koriste moćne elektromagnete tako da se donji deo vozila „odbija“ od staze po kojoj se kreće. Problem sa ovim vozovima je vetar između voza i staze po kojoj se kreće, tako da se velika količina energije potroši kako bi se prevazišla antagonistička sila.

Međutim, voz-avion zapravo koristi ovaj vetar i koristi ga za kretanje prema napred. Najveća zabeležena brzina voza Maglev u Japanu do sada iznosi 581 km/h. To se dogodilo 2003. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *