Guverner Novog Meksika razmatra pomilovanje Billyja the Kida

billy the kid
Guverener Novog Meksika Bill Richardson razmatra pomilovanje Billyja the Kida, razbojnika s Divljeg zapada koji je navodno ubio više od 20 ljudi i postao nezaobilazni deo američke popularne kulture….

Richardson je izjavio da o pomilovanju razmišlja zbog raširenja verovanja da je ondašnji guverner Lew Wallace legendarnom revolverašu obećao pomilovanje u zamenu za svedočenje na jednom suđenju. ‘Kao osobu koju fascinira bogata istorija Novog Meksika, oduvek me zanimala priča o Billyju Kidu i, posebno, navodno obećanje o pomilovanju’, rekao je. Pozvao je istoričare i sve ostale da svoje argumente o tome iznesu na posebnoj otvorenoj guvernerovoj internet stranici i obećao da će do kraja godine pomno razmotriti sve dokaze i doneti odluku.

Billyja Kida ubio je Pat Garrett, šerif okruga Lincolna, 1881. godine. Toga revolveraša, pravim imenom Henryja McCartyja, koji je u trenutku smrti imao samo 22 godine, američki su mediji i pre toga pretvorili u živu legendu. Nakon smrti postao je glavni lik mnogih pesama, filmova i knjiga. McCartyjevi potomci dosad su Richardsonu uputili nekoliko molbi za pomilovanje, ali je prvi formalni zahtev primio početkom ove nedelje.  Podneo ga je advokat i istoričar Randi McGinn.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *