Crveni mravi tokom poplava grade splav od sebe samih

mravi
Crveni mravi mogu da prežive i najveće poplave u tropskim područjima, zahvaljujući lukavoj taktici “gradnje splava” od vlastitih tela, otkrili su naučnici proučavajući ponašanje južnoameričkih vatrenih mrava. Telima se pričvrste jedan za drugoga i tako održavaju glavu iznad vode čak i pri naletima jakih talasa….

Čim voda počne da nadire u njihova gnezda, mravi kreću u akciju, evakuirajući svoj dom i plutajući u masi u potrazi za čvrstim tlom. U nekim slučajevima potrebno im je i manje od dva minuta da se grupiraju u “splav” koji oblikom podseća na palačinku, dok polovina kolonije mrava pravi potporni sloj koji prevozi ostalu polovinu. Potrebno je najmanje stotinu mrava da bi se oformio “splav” na kojem potom mogu plutati nedeljama pa čak i mesecima.

{youtubejw}CV3BUqWE18Y{/youtubejw}

˝U splavu mravi skupljaju i ostatke insekata kojima se hrane, a zahvaljujući tome mogu preživeti duža razdoblja na vodi. Ljudski graditelji mogli bi ponešto i naučiti od ovih neverovatnih životinja˝, smatra Nathan Mlot, voditelj istraživanja. Budući da su mravi vrlo društvene životinje koje vrlo teško preživljavaju van kolonija, naučnike ne čudi da se međusobno pomažu i tokom elementarnih nepogoda koje ih zahvate.

{youtubejw}suV1ePJSniQ{/youtubejw}

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *